ban2

Резолюція Європарламенту: Москва має негайно звільнити Савченко

Європарламент закликає звільнити українську військовополонену та заявляє про нові санкції проти відповідальних за порушення міжнародного права

Голосування по резолюції відбулося у четвер у Страсбурзі, повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "Укрінформ".

"Європарламент закликає до негайного та безумовного звільнення Надії Савченко. Засуджує Російську Федерацію за незаконне викрадення, утримання вже близько року у в'язниці та проведення розслідування щодо Надії Савченко. Вимагає, щоб російське керівництво виконувало свої міжнародні зобов'язання у рамках мінських домовленостей", - наголошується у документі.

У резолюції зазначається, що Росія не має жодних юридичних підстав або юрисдикції для проведення будь-яких дій проти Савченко, у тому числі її ув'язнення та висунення обвинувачень.

"Європарламент вважає, що утримання Надії Савченко як військовополоненої у в'язниці в Росії є порушенням Женевської конвенції. Наголошує, що відповідальні за її незаконне ув'язнення у Росії можуть бути піддані міжнародним санкціям за такі дії", - також підкреслюється у резолюції.

Європарламент вказав російській владі на її пряму відповідальність за стан здоров'я і безпеки Савченко та закликав допустити до неї незалежних міжнародних лікарів. У документі відзначається, що народний депутат Надія Савченко є членом української делегації у ПАРЄ, а відтак наділена міжнародними імунітетом.

Депутати також закликали російське керівництво негайно звільнити усіх інших українських громадян, які незаконно утримуються в РФ.

Окрім цього, європарламентарії звернулися до президента Франції, канцлера Німеччини, відповідних міністрів закордонних справ порушити питання про звільнення Савченко під час засідань з імплементації мнських домовленостей у "нормандському" форматі.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"