ban2

"Газпром" викинув майже $40 млрд на незатребувані проекти, - ЗМІ

"Газпром" міг витратити на незатребувані проекти щонайменше 2,4 трлн руб. ($39,85 млрд)

До такого висновку прийшла газета "Ведомости", проаналізувавши витрати російського монополіста, передає Еспресо.TV.

Ще в минулому році експорт компанії зменшився на 40 млрд куб. м. в порівнянні з 2008 роком, а внутрішньоросійські продажі скоротилися на 90 млрд куб. м. Весь цей час "Газпром" продовжував інвестувати у видобуток і газотранспортні потужності.

Аналітик "Сбербанк CIB" Валерій Нестеров у розмові з газетою припустив, що "Газпром"» допустив помилку в оцінці попиту на газ. При цьому він звернув увагу на те, що, приймаючи рішення про збільшення видобутку, компанія не враховувала одночасну дію різних негативних факторів.

Йдеться про зміну правил регулювання європейського ринку, появу нових постачальників і конкуренції з незалежними виробниками в Росії, сланцеву революцію в США, а також загострення політичної ситуації.

"Ведомости" нагадали, що останнім часом Європа прагне до відмови від російського газу, що є причиною збитків компанії. Так, Єврокомісія заблокувала будівництво "Південного потоку", а "Газпрому" довелося витратити 56 млрд руб. на викуп часток у проекті у іноземних партнерів. Крім того, компанія вже замовила труби для газопроводу на суму €2 млрд (130 млрд руб.).

Нафтогазовий гігант зіткнувся з фінансовими труднощами і при будівництві "Турецького потоку", який був ініційований в якості альтернативи "Південному". Компанія розірвав контракт з італійською Saipem, яка, у свою чергу, зажадала неустойку.

На початку липня "Газпром" зупинив будівництво "Південного коридору", по якому газ повинен був надходити в "Турецький потік". На цю систему газопроводів вже було витрачено близько 300 млрд руб.

У 2011 році компанія запустила гілку Сахалін - Хабаровськ - Владивосток вартістю 467 млрд руб. Потужність газопроводу досягає 30 млрд куб. м., проте поки постачання не перевищують 6 млрд куб. м.

"Ведомости" також зазначають, що через сланцевої революції "Газпрому" довелося відкласти освоєння Штокманівського родовища. Для його розробки були побудовані платформи вартістю 59 млрд руб. Тепер "Газпром" має намір списати за проектом 22,3 млрд руб. збитку.

У загальній складності "Газпром" міг витратити на незатребувані проекти не менше 2,4 трлн руб. Ця сума порівнянна з вартістю "Роснефти" на Московській біржі, підсумовує газета.

Нагадаємо, 28 липня Мінекономрозвитку опублікувало звіт, в якому спрогнозувало видобуток "Газпрому" на рівні 414 млрд куб. м. Це найнижчий показник за всю історію компанії. Початковий план видобутку на 2015 рік "Газпрому" становив 485 млрд куб. м.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"