ban2

Брудна Росія: Росспоживнагляд заборонив продаж іноземних миючих засобів

Російські рітейлери за розпорядженням Росспоживнагляду почали вилучати з полиць чистячі та миючі засоби іноземних компаній

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на газету пише "Коммерсантъ".

Йдеться про продукцію таких марок як Henkel, Procter & Gamble і Colgate-Palmolive. Відомство пояснює цей крок тим, що частина їх продукції не відповідає нормативним вимогам.

У розпорядженні видання опинився лист глави Росспоживнагляду Анни Попової, адресований територіальним управлінням служби. У ньому наголошується, що були проведені лабораторні дослідження засобів побутової хімії та мийних засобів, за підсумками яких з'ясувалося, що частина продукції не відповідає нормативним вимогам за санітарно-хімічними та токсикологічними показниками безпеки. За словами Попової, перевірки носили плановий характер.

Зокрема, у перевіряючих виникли претензії до прального порошку Persil Expert Sensitive і кондиціонер для білизни "Vernel Весняна свіжість" від фірми Henkel. Крім того, до переліку потрапили засіб для миття посуду Fairy Platinum (поставляється Procter & Gamble з Чехії), рідке мило "Palmolive Натурель Інтенсивне зволоження Олива і Зволожуюче молочко" (Colgate-Palmolive, Туреччина) та інша продукція.

У листі вказується, що "з метою недопущення заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян" необхідно вжити заходів щодо виявлення зазначеної продукції з подальшим її вилученням з обороту.

Отримання листів виданню підтвердили в мережах Metro Cash & Carry, "Ашан" і Х5 Retail Group. Деякі з них вже вилучили зазначену продукцію.

"Зазначена продукція знята з реалізації з полиць торгових центрів Metro і знаходиться на відповідальному зберіганні до прийняття рішення про її повернення або утилізації", - повідомила виданню представник Metro Cash & Carry Оксана Токарева. Перераховану Росспоживнаглядом продукцію також зняли з реалізації в "Ашані".

Видання наводить слова аналітика IFC Markets Дмитра Лукашова, який відзначає, що іноземні компанії на російському ринку пральних порошків і чистячих засобів займають приблизно 75%, тому їх продукція може частіше привертати увагу Росспоживнагляду. При цьому експерт допускає, що рейди служби можуть бути пов'язані з протистоянням Росії і Заходу і взаємними економічними санкціями.

У квітні Росспоживнагляд заборонив імпорт миючих засобів з України виробництва ТОВ "СК Джонсон". Під заборону зокрема потрапили засіб для миття скла "Містер Мускул професіонал з нашатирним спиртом", засобах для миття та чищення кухонних поверхонь "Містер Мускул експерт для кухні енергія цитруса", а також чистячі засоби для унітазів "Туалетне каченя супер сила видимий ефект" і "Туалетне каченя 5 в 1 морський". Приводом для заборони стало "невідповідність гігієнічним вимогам за дратівної дії".

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"