ban2

Українці найпершими побачать фільм-тріумфатор Каннського кінофестивалю

На Одеському кінофестивалі будуть представлені найкращі фільми Канн, Берліна та Венеції

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сайт ОМКФ.

У лайнап секції "Фестиваль фестивалів" ОМКФ-2015 увійшли нова робота політв'язня іранця Джафара Панахі "Таксі", що перемогла в Берліні, найкраща режисерська робота Венеціанського МКФ "Білі ночі листоноші Олексія Тряпіцина" Андрія Кончаловського, Каннські призери "Син Саула" і "Лобстер", а також інші лауреати головних світових кінооглядів.

"Таксі" - третій фільм іранського режисера Джафара Панахі, знятий після арешту за антиурядову діяльність і всупереч забороні займатися кінематографом протягом 20 років. Незважаючи на обмеження, режисер з'являється в кадрі в ролі самого себе за кермом пасажирського таксі. Знята в документальній стилістиці трагікомедія про сучасне іранське суспільство отримала головний приз Берлінського кінофестивалю. "Золотого ведмедя" з рук журі замість Панахі, що перебуває під домашнім арештом, приймала його племінниця, яка знялася в картині.

На ОМКФ-2015 пройде перший після міжнародної прем'єри показ тріумфатора Канн - драми "Син Саула" Ласло Немеша. Дебютна повнометражна картина молодого угорського режисера вже визнана одним з найоригінальніших висловлювань нa тему Голокосту, що розкриває трагедію втрати людяності без спекуляцій та банальностей. На 68-му французькому кіноогляді фільм зібрав чотири нагороди, включаючи Гран-прі.

В Одесі покажуть ще одного Каннського лауреата - перший англомовний фільм "Лобстер" грека Йоргоса Лантімоса, що отримав Приз журі. У філософсько-алегоричній притчі про любов та стосунки знялися актори з різних країн - Колін Фаррелл, Рейчел Вайс, Олівія Колман і Леа Сейду.

Полу-документальна кіноповість "Білі ночі листоноші Олексія Тряпіцина" - лауреат Срібного Лева на Венеціанському МКФ - черговий літопис драми російського села від режисера Андрія Кончаловського. У фільмі зіграв справжній листоноша з Архангельської області та інші місцеві жителі.

Також у програмі "Фестиваль фестивалів": неймовірне розслідування Чорнобильської катастрофи українським художником Федором Олександровичем у фільмі "Російський дятел", що отримав Гран-прі Санденса в номінації "Найкращий іноземний документальний фільм"; поетична антиутопія Олексія Германа-молодшого "Під електричними хмарами", відзначена Срібним Ведмедем Берлінале за спільну операторську роботу українця Сергія Михальчука та росіянина Євгена Прівіна; найкраща режисерська робота Берлінського МКФ - чорна комедія "Тіло" Малгожати Шумовської, знята одним кадром "Вікторія" Себастьяна Шиппер, що отримала три призи Берлінале; призер Венеціанського кінофестивалю - турецька драма "Сівас" Каана Мюждеджі, а також лауреат МКФ в Сан-Себастьяні ("Найкращий фільм" і "Найкращий режисер") - іспанський драматичний трилер "Чарівна дівчинка" Карлоса Вермута.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"