ban2

Виставку Катерини Білокур в Мистецькому Арсеналі продовжено

На численні прохання відвідувачів команда Мистецького Арсеналу вирішила продовжити виставку «Катерина Білокур. Хочу бути художником!» з 25 липня до 9 серпня. Масштабна ретроспектива робіт видатної мисткині доповниться унікальними експонатами з Музею-садиби Катерини Білокур у селі Богданівка — предметами її побуту, художніми матеріалами з «майстерні».
Окрім цього, відвідувачі можуть оглянути виставку українських художниць, які працюють у жанрі відео-арту — у своїх роботах вони розмірковують над тим, що для них означає бути художницею у ХХІ столітті.
Місце проведення: НКММК «Мистецький Арсенал» (м. Київ, вул. Лаврська, 12).
Куратор проекту: Аліса Ложкіна. Дизайн експозиції: Альона Соломадіна.
Катерина Білокур — одна з найбільш відомих і водночас незнаних українських художниць ХХ сторіччя. Здавалося б, усі чули це ім’я, але здебільшого воно викликає лише дуже буквальну асоціацію з квітковими мотивами. Проте творчість Білокур має значно глибший екзистенційний вимір, а біографія художниці — надзвичайно яскрава і актуальна історія про долю геніальної жінки, яка прагнула займатись мистецтвом в українській провінції на тлі тяжких історичних і політичних обставин ХХ століття.
На безпрецедентній виставці вперше в історії незалежної України в одному виставковому проекті представлено майже весь творчий доробок Катерини Білокур з колекції Музею українського народного декоративного мистецтва, Яготинського історичного музею та інших провідних українських музеїв. Це близько 100 шедеврів, серед яких і олійний живопис, і малюнки, і невеличкі нариси. Нарешті, глядачі матимуть змогу оцінити всі грані таланту унікальної художниці, яка є одним із символів української культури.
«У 2015-му виповнюється 115 років з дня народження Катерини Білокур, і з цієї нагоди ми запрошуємо вас до подорожі унікальним світом мистецтва, яке було народжене великим болем душі, але, попри все, випромінює надзвичайну енергію позитиву. В наш час гостросоціальних потрясінь ми всі потребуємо надії, і саме ця надія живе у медитативних і глибоких творах Білокур», — говорять організатори.
«Хочу бути художником!» — автобіографічна цитата і життєве кредо Катерини Білокур. Ця фраза є певною межею, що повністю змінила життя молодої жінки, яка була змушена пожертвувати своїм особистим щастям заради того, щоби займатись мистецтвом. Людина, яка не отримала навіть початкової освіти і жила у примітивних умовах українського радянського села, Білокур пережила усі найжахливіші сторінки української історії минулого сторіччя: революцію, Голодомор, Другу світову війну, і, попри все, змогла реалізувати свою зухвалу мрію стати художницею. Ще у 20-ті роки ХХ сторіччя, молода жінка прийняла самостійне і мужнє рішення присвятити себе живопису, і цей крок став могутнім протестом проти консервативного патріархального середовища, де пройшло все життя Катерини Білокур. Така відданість своєму ідеалу і неймовірна глибина творів художниці ставлять її в один ряд із найвидатнішими світовими митцями ХХ сторіччя, багато з яких, так само, як і Катерина Білокур, були самоуками.

Звідки приходить це могутнє й часом ірраціональне бажання займатись мистецтвом? Чи змінилися у сучасній Україні умови для жінок-художниць, які роблять вибір на користь сучасного мистецтва? Що означає цей вибір для українських мисткинь, які сьогодні працюють у нових медіа і, зокрема, експериментують у жанрі відео-арту? Мистецький Арсенал перетворюється на майданчик діалогу крізь десятиліття між Катериною Білокур і українками, які так само, як і мисткиня майже сто років тому, промовляють сьогодні зухвалу фразу «Хочу бути художником!».
В експозиції проекту можна побачити відео-роботи сучасних українських художниць: Катерини Берлової, Наталії Блок, Ути Кільтер, Лізи Готфрік, Дар’ї Кольцової, Дар’ї Кузьмич, Ольги Ланник, Ольги Селіщевої, Зінаїди Ліхачової, Анастасії Лойко, Соломії Савчук & Наталії Голіброди, Оксани Чепелик, Аліни Якубенко.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"