ban2

Вчені розробили "довічну" вакцину проти грипу

Американські вчені розробили концепцію створення вакцини проти грипу, яка зможе захистити людей від будь-яких його проявів

Про це йдеться в жуналах "Наука" (Nature) та "Біомедицина" (Nature Medicine), в яких було опубліковано роботи проекту, передає Еспресо.TV з посиланням на "Російську Службу ВВС".

Звичайна вакцина від грипу діє на поверхневі молекули вірусів. Однак, вони постійно модифікуються. Вірус можна собі уявити, як кульку, на поверхності якої знаходяться стержні з округлими цукерками. З кожним роком льодяники змінюються, а палички залишаються ті ж. Тому вчені взяли за мішень саме палички.

Багато вчених намагалися втілити в життя цю ідею. Втім кожен наступний препарат діяв безпосередньо на цукерку, тобто на молекулу гемагглютиніна.

Створення препарату, який би діяв саме на ці незмінні стержні і не давав можливості змінюватися цукеркам, означало б, що одна вакцина зможе діяти на всі види вірусу.

Тестування вакцини на тваринах дало позитивний результат. На разі дослідники намагаються з'ясувати її вплив на організм людини.

Тому експерти рекомендують поки не відмовлятися від щорічної вакцинації.

Фахівець з вивчення грипу Джон Оксфорд з Університету Лондона високо оцінив роботу американських вчених. Та зазначив, що для науки це вікриття може стати стрибком вперед на велику дистанцію.

"Це величезний крок у порівнянні з тим, що було зроблено раніше. Тести на тваринах дали гарні результати - не тільки на мишах, але також на тхорах і на мавпах. Також проводилися досліди з пташиним грипом H5N1", - зазначив він.

Вакцину варто випробувати в клінічних умовах, щоб з'ясувати її вплив на людину.

"Це стане наступним етапом і займе кілька років. Так що поки зарано говорити, що у нас з'явилася найкраща вакцина від грипу", - говорить професор вакционології Оксфордського університету Сара Гілберт.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"