ban2

Рада дозволила конфісковувати майно Януковича і спонсорів тероризму

Депутати підтримали проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини.
Законопроект №4448-а змогли підтримати аж із четвертої спроби. Після дебатів і погроз оприлюднити прізвища тих, хто не голосує, укотре повернулися до голосування – і 235 депутатів підтримали його у першому читанні, а 253 депутати - у другому і в цілому.
Таким чином, зокрема, Верховна Рада дозволила заочне засудження і конфіскацію майна осіб, які перебувають у міжнародному розшуку за злочини проти України.
При цьому частина депутатів порівнювала це з голосуванням за "диктаторські закони" Віктора Януковича 16 січня, а інші наголошували, що цей закон дозволить притягнути Януковича і його поплічників до відповідальності, а також конфіскувати майно осіб, які підтримують тероризм.
Комітет законопроект підтримав, але з однією поправкою.
Віталій Журавський сказав: "При здійсненні заочного провадження особлива увага має бути звернена на права звинуваченого, адже тут є висока імовірність порушення його процесуальних прав. Частково це вирішується шляхом запровадження захисника в такому провадженні, а також тим, що таке провадження починається виключно за ухвалою слідчого судді, а не самостійно слідчим чи прокурором".
Міністр юстиції казав: "Цей закон дає закінчити десятки кримінальних справ проти колишніх високопосадовців: у першу чергу, Януковича, Арбузова, "Сім’ї" так званої – по яких на разі арештовані активи на десятки мільярдів гривень, але вони не можуть бути стягнені в бюджет, тому що необхідне рішення суду".
"Цей закон повністю відповідає європейським стандартам, він пройшов експертизу експертів Ради Європи… Ті, хто зараз за нього не голосують, дають можливість не повернути в бюджет ті кошти, які кралися в українських пенсіонерів, в українського бізнесу протягом останніх 4 років", - сказав він.
"Проголосуйте за цей закон. Він є зваженим, він стосується виключно корупційних злочинів, злочинів по тероризму і національної безпеці. Він фактично дає можливість українському правосуддю закінчити кримінальні справи і винести вироки по режиму Януковича", - заявив доповідач.
Спікер Олександр Турчинов підсумував: "Треба нам боротися за очищення країни, повертати вкрадений ресурс. Це принципова річ".
"Ті, хто не голосують, будуть надруковані в газеті "Голос України", регіональних виданнях, я також попрошу "Урядовий кур’єр" надрукувати ці прізвища", - пригрозив спікер, а потім пристав на пропозицію депутата Сергія Капліна також показувати ці прізвища "посіпак Януковича" рядком на телеканалі "Рада".
"Хто не голосує, прізвища великими літерами напишемо – і в чорну рамку, скрізь по країні напишемо", - сказав Турчинов.
Коли спершу законопроект не підтримали, він заявив, що ці люди "працюють на Януковича".
Валерій Мошенський заявив: "Зараз те, що відбувається – це зразкове повернення до 16 січня. Нам сьогодні знову нав'язують цей закон. Що в цьому законі можна зробити? Організувати "трійки" – і людина, будучи у відрядженні або на відпочинку, приїжджає й дізнається, що її арештували й вона уже засуджена. Народ не вибачить такого закону, це антидемократія".
"Що стосується Януковича – давайте окремий закон зробимо, і повернемо всю цю банду й будемо їх судити. І не треба пов'язувати... Перетворювати країну на 1933-й, в '37-й рік – не можна", - заявив він.
Турчинов сказав: "Закон пройшов експертизу і відповідає європейським стандартом. Він стосується не тих, хто у відрядженні, а тих, хто втік із країни і ховається від українського судочинства".
"Регіонал" Нестор Шуфрич теж заявив: "Це один із законів, які було прийнято 16 січня. Так что "вєрной дорогой идете, товарищи".
Соболєв відповів йому: "Коли це стосується боротьби з тероризмом, фінансування тероризму, а не боротьби зі своїми опонентами, – парламент буде ухвалювати рішення про те, що щоб Янукович і Ваші товариші притягалися до кримінальної відповідальності разом із Пшонками і Азаровими, незалежно ні від чого. Щоб вони зараз не отримували російське громадянство і далі тримали своє майно, фінансуючи терористів, а щоб наші правоохоронні органи отримали право таких осіб притягувати до кримінальної відповідальності".
"Саме на це і направлено законопроект: конфіскація майна всіх осіб, які підтримують тероризм, прямо фінансують терористичну діяльність", - додав він.
Ганна Герман теж казала: "Справді, ми за подібні закони голосували 16 січня – і я думаю, що сьогодні повинні проголосувати. Все, що вкрадено, має бути повернуто, незалежно від того, чи є та людина в Україні… Я б хотіла також нагадати про мільйони Лазаренка…".
А Олександр Миринй зі "Свободи" сказав, що закони подібні лише назвами, а суть і принципи – "абсолютно різні".
Шуфрич зрештою заявив: "Якщо ти нагадив і втік, то ти мусиш нести відповідальність… Я за цей закон вже замахався голосувати. Давайте будемо мужиками. Той, хто не голосує, хоче втекти з країни...".
Після цього назбиралися голоси на підтримку документа. Але Турчинов усе одно пообіцяв опублікувати імена тих, хто не голосував.
"Українська правда"

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"