ban2

Засідання Арктичної ради в квітні не буде. Канада відмовляється підписувати будь-які угоди з Росією

Засідання глав МЗС восьми країн-учасниць Арктичної ради, яке мало відбутися в канадському місті Ікалуїт 24-25 квітня, скасовується

Там глави зовнішньополітичних відомств планували підписати документи, затверджені на березневій зустрічі старших посадових осіб Арктичної ради і організацій, що представляють інтереси корінних народів арктичного регіону. Серед затверджених до реалізації значилася і спільна угода членів ради у сфері попередження нафтових розливів, передає Еспресо.TV з посиланням на "Известия".

Однак цей документ не буде підписаний міністрами закордонних справ арктичних країн через позицію Канади, яка відмовляється від будь-яких угод, в яких бере участь Росія. Крім того, первинний склад міністерської зустрічі також зазнав істотних змін. Глава МЗС Канади Роб Ніколсон відмовився їхати на зустріч, Оттаву представлятиме гендиректор з багатостороннього співробітництва канадського МЗС Сьюзан Гарпер.

Версію про те, що саме Канада зриває зустріч глав МЗС і підписання підтвердили і в штаб-квартирі Арктичної ради, розташованого в Норвегії.

Через конфронтаційну позицію Канади приїзд глави МЗС Росії Сергія Лаврова в Ікалуїт також під питанням. Якщо міністр не буде присутній на зустрічі, то російську сторону представлятиме міністр природних ресурсів і екології Росії Сергій Донський.

"Про угоду з розливу нафти було прийнято спільне рішення, що поки, на даному етапі, підписання не буде. Можливо це станеться на більш пізній стадії, - розповіла представник Ради Ксенія Ярцева. - Ходять розмови про те, що Канада відмовилася підписувати документ спільно з Росією, але офіційно ніхто і ніколи такої позиції не озвучував".

При цьому, за словами Ярцевої, орган діє на основі консенсусу, тому якщо одна з восьми країн-учасниць висловила незгоду з яким-небудь угодою, то рішення прийнято бути не може.

Нагадаємо, Арктична рада була створена за ініціативою Фінляндії в 1996 році. Це провідний міжнародний форум, спрямований на співпрацю в галузі вивчення актуальних проблем Арктики, що об'єднує представників восьми арктичних країн - Норвегії, Швеції, Фінляндії, Данії, Ісландії, Канади, Росії і США, і шести постійних учасників-організацій, таких як Асоціація корінних нечисленних народів Півночі, Сибіру і Далекого Сходу Росії з метою обговорення важливих питань, пов'язаних зі стійким розвитком і захистом навколишнього середовища в Арктиці.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"