ban2

Українськї адмінбудівлі: міські ради, мерії, управління

Мерії, міськради, поштамти – ці і багато інших адміністративних будівель України рідко користуються популярністю в туристів,що дарма. Адже багато наших чиновників і держслужбовців працюють у будинках, архітектурній досконалості яких немає рівних. Деякі споруди були призначені для працівників органів управління, інші пристосовані для управлінської діяльності.

Будівля Полтавської міської ради, Полтава

1

Міськрада Полтави знаходиться в колишньому будинку губернських присутствених місць, побудованому в 1810 році за проектом архітектора Ф. Захарова в стилі класицизму. Ось вже більше 200 років ця будівля є однією з найкрасивіших пам’яток архітектури Полтави. Багато видатних людей бувало в цьому будинку, серед них І. П. Котляревський, Панас Мирний, В. А. Бунін, В. Р. Короленко та інші. Будівля міської ради входить до складу архітектурного ансамблю полтавської Круглої площі.

Особняк Філіппова, Житомир

2

Колишній особняк житомирського адвоката і нотаріуса І. Н. Філіппова зараз займає управління культури та управління юстиції, а також РАЦС. Спочатку будівля була дерев’яною, але в 1903 році І. Філіппов реконструював будинок і перетворив у прекрасний особняк. За час свого існування призначення будівлі неодноразово змінювалося, тут навіть була партійна школа, в якій вчителював А. Довженко.
Розташований особняк на південній околиці Житомира. Є пам’ятником архітектури місцевого значення.

Львівська ратуша, Львів

3

За весь час свого існування ратуша не змінювала свого призначення, сьогодні тут розташовується Львівська міська рада. Ратуша була побудована в 1835 році, архітектурний стиль – класицизм. Висота ратуші – 65 метрів, є найвищою в Україні. Це пам’ятка архітектури національного значення, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. До речі, будь-хто може піднятися на оглядовий майданчик ратуші. Ратуша входить до переліку тих місць, які неодмінно варто відвідати у Львові. Знаходиться на площі Ринок у центральній частині Львова.

Міська рада, Мукачево

4

Місцеві органи влади розташовані в міській ратуші міста Мукачево. Будівля нагадує середньовічну будову. Зведена в стилі модерн з елементами неоготики в 1904 році архітектором з Будапешта Яношем Бабулою. Центральна башта прикрашена годинником-курантами. Вони були встановлені під час будівництва ратуші і входили до п’ятірки кращих баштових годинників у Європі.

Миколаївська міськрада, Миколаїв

5

Будівля міської ради Миколаєва була збудована у 1954 році, за проектом архітекторів К. С. Косенко і М. М. Бабаян у класичному стилі. Нижні два поверхи оздоблені рожевим гранітом, верхня частина – інкерманським білим каменем.

Будинок Гольденберга, Херсон

6

Одна з найбільш примітних будівель Херсона знаходиться на Покровській площі – це будинок підприємця В. Гольденберга, побудований у романському і мавританському стилях в 1910 році. Зараз тут розташовується Херсонське обласне управління Державного казначейства України, комерційний банк та інші установи. Є пам’ятником архітектури.

Одеська мерія, Одеса

7

Мерія Одеси знаходиться в колишній будівлі старої біржі, побудованій у період з 1829 по 1834 роки. Автор проекту – архітектор Ф. К. Боффо. Фасад будівлі увінчаний годинником-курантами, щогодини вони грають мелодію з оперети В. Дунаєвського «Біла акація».

Головпоштамт, Дніпропетровськ

8

Будівля головпоштамту в 1830 роках належало дворянину А. Щекутіну, пізніше (в 1839 році) особняк був викуплений для Катеринославської поштової служби.
Розташований Головпоштамт на проспекті Дмитра Яворницького. Є пам’ятником архітектури місцевого значення. Там і досі знаходиться поштове управління міста.

«Палац щастя», Черкаси

9

У 1892 році у Черкасах підприємцем Адріаном Щербиною був побудований розкішний особняк. Деякий час в будівлі розташовувалася земська управа, пізніше – міськком партії і комсомолу. З 1970 року тут знаходиться Палац одружень. Є пам’ятником архітектури.

Київ Маріїнський палац

10

Маріїнський палац у Києві був закладений в 1744 році на замовлення імператриці Єлизавети Петрівни. Автор проекту – архітектор Бартоломео Растреллі. Палац у стилі бароко є церемоніальною резиденцією Президента України.

Будівля Верховної Ради, Київ

11

Будівлю Верховної Ради, що є пам’ятником радянської архітектури, було побудовано в 1936–1939 роках. Автор проекту – архітектор Володимир Заболотний, який отримав за цю роботу Сталінську премію.

Будівля обласної адміністрації, Чернівці

12

Будівлю було побудовано в 1904–1906 роках для Палацу юстиції, головний архітектор – Ф. Сковрона. Головний під’їзд палацу охороняють фігури левів, за що городяни ще називають його «Будинком з левами». У наші дні колишній Палац юстиції займає Чернівецька обласна рада і обласна держадміністрація.

Чернівецька ратуша, Чернівці

13

Ратуша в Чернівцях є пам’яткою архітектури. Її будівництво тривало з 1843 по 1847 роки за проектом архітектора Андреаса Микулича. Прикрашає будівлю двоярусна вежа висотою 50 метрів. Щодня опівдні на вежу піднімається сурмач у національному вбранні та на чотири сторони світу виконує мелодію пісні «Марічка». В будівлі ратуші розміщується міська рада, також це пам’ятка архітектури національного значення.

Будівля Держпрому, Харків

14

Будівля Держпрому є пам’ятником архітектури в стилі конструктивізм, у ньому розташовуються різні установи. Будівництво було розпочато в 1925 році і закінчено в 1928 році. Для тих часів це були рекордно короткі терміни. Висота будівлі разом з телевежею – 108 метрів.
Знаходиться Держпром на площі Свободи, одній з найбільших у Європі. Держпром входить до переліку тих місць, які обов’язково варто відвідати в Харкові.

Дрогобицька ратуша, Дрогобич

15

Дрогобицька ратуша була побудована на місці старої, в 20-х роках минулого століття. Має три поверхи й вежу. У будівлі розміщується міська рада. Головне приміщення – мармуровий зал засідань, вежа ратуші прикрашена годинником.

Снятинська ратуша, Снятин

16

Ратуша в місті Снятин Івано-Франківської області вважається однією з найбільш красивих і високих (50 метрів) в Україні. Вона була побудована у 1861 році в стилі класицизму за проектом архітектора Йосипа Шрейбера. Будівля використовується за призначенням – тут засідає міська рада.

Сьогодні туристи мають можливість повною мірою насолодитися красою унікальних зразків української архітектури і відчути чудову атмосферу українських міст.

Використано інформацію з сайту http://np.pl.ua/2016/03/ 

Підготувала Л.Тищенко

 

Напишіть Ваш коментар