ban2

КНЯЗЬ АНДРІЙ РОЗУМОВСЬКИЙ: ДИПЛОМАТ, МУЗИКАНТ, МЕЦЕНАТ

Більшість західних шанувальників музики, почувши прізвище Розумовський, розкажуть, що Бетховен присвятив йому свої «російські» квартети, які навіть мають в побуті назва «квартети Розумовського». Деякі любителі згадають про ансамбль виконавців - квартети Розумовського, фактично першому в Європі квартеті з постійним складом.


Пам'ятають і про те, що Розумовському, були присвячені П'ята і Шоста симфонії - шедеврів бетховенської творчості. Чи завжди пам'ятаємо про це ми, його земляки і співвітчизники?


Адже навіть музиканти в першу чергу згадують про його дипломатичну кар'єру, про те, що він син гетьмана або про його славу серцеїда і в останню чергу - про його кохання до музики. Чи не виходить, що серед наших любителів музики Андрій Розумовський - маловідомий, можна сказати «чужий серед своїх».

Перші кроки талановитого дипломата, що залишили слід в історії музичної культури, ведуть нас в музичну столицю світу. «У червні 1777 приїхав до Відня елегантний, що добре виглядав молодий чоловік, говорив відмінно не тільки французькою (що само собою зрозуміло), але і англійською», - пише в одній зі своїх робіт Марія Разумовська, з «західної» гілки цього знаменитого в Україні роду.

Було Андрію Кириловичу в ту пору 25 років, але він встиг пізнати і славу, і опалу. Те, що Андрій по батькові був нащадком пастуха, а по матері – принцем крові, ніколи не забувала Катерина ІІ (Невже він кандидат на Її престол? Але він же ніколи не любив Росію, – додавала вона).

12

2 листопада 1752 р. у козацькій столиці Глухові народився третій улюблений син Кирила Розумовського, останнього гетьмана Лівобережної України та Катерини Наришкіної, внук українського селянина Грицька Розума, князь Андрій Розумовський, дипломат, пропагандист української музики в Європі.

Освіту здобув блискучу. Для своїх дітей гетьман відкрив спеціальну «академію», такий собі прототип закритого ліцею, орендувавши для цього на Василівському острові в Петербурзі великий новий будинок-палац. Андрій здобув блискучу освіту. Довершені знання десятка мов; правда, російську Андрій знав тільки в усному варіанті, писати російською так і не навчився. Мав абсолютний слух, отримав прекрасну музичну освіту. Особливо любив Андре історик А. Шлецер. До кінця 1764 року «академія» була закрита, тому що завершувати освіту діти повинні були обов'язково в одному з найкращих європейських університетів.

Кирило Григорович вибрав для цього Страсбурзький університет, в якому колись навчався сам. Коротким було дитинство Андрія: з 12 років юний Розумовський служив мічманом у англійському флоті. У 1769 році Андрій приступив до дійсній службі на флоті (до цієї кар'єрі його готували з дитинства). У віці 20 років став капітан-лейтенантом, командиром пакетботу «Бистрий», брав участь у Чесменский битві, після цього командував фрегатом «Катерина», а в 1773-му перейшов на службу при дворі.

3Гарний, люб'язний і самовпевнений, він полонив серця багатьох петербурзьких красунь. Як Тарас Григорович любив дружин господарів дому, так Андрій Кирилович не пропускав мимо вінценосних красунь, любив романтичні авантюри, розкіш, зброю, собак, за що у Європі його називали «Пустунчик Андре».

Амурний вишкіл стрункий красень здобув при дворі французького короля у Версалі, грав у піжмурки з Марією-Антуанеттою. Серед чуток про графа була така: він мав чарівний дар не тільки зачаровувати вінценосних красунь, але й бути другом їх рогоносних чоловіків.

Але раптово в службовій кар'єрі Андрія Кириловича трапилася велика неприємність. Його скомпрометували документи, які були знайдені в посмертних паперах великої княгині Наталії Олексіївни (1776), дружини Павла Петровича (майбутнього Павла I). Графу Розумовському подобалася служба при дворі, він став другом Павла.

Незабутнім для нього був вояж фрегату «Катерина» під командуванням капітан-лейтенанта Розумовського з Любеку, коли він віз трьох сестер Гессен-Дармштадстких, одна з яких мала стати дружиною цесаревича Павла. Розумовський дізнався, що наречена – Вільгельміна-Наталя, – і огорнув дівчину власними чарами.

Дівчина не змогла встояти перед багатим красенем, тому й довелося їй влаштовувати гінекологічну істерику при дворі Катерини. Ну, а далі – дружна родина з трьох, але не все коту масляна. Це викликало гнів імператриці Катерини II. Вона вирішила вислати успішного красунчика: Ревель, Батурин, Відень. За два роки в столиці Австро-Угорщини Андрій встиг закохатися в графиню Марію Вільгельміну фон Тун-Гогенштейн.

Опала була знята напередодні нового 1777 року і Андрія призначили повноважним міністром і надзвичайним посланником до короля Неаполя і обох Сицилій - Фердинанду IV. Та королем правила королева Марія-Кароліна, дочка австрійського імператора Франца 1, тому завдання пустунчика Андре було закохати в себе Марію-Кароліну.

4Ось з таким життєвим досвідом двадцятип'ятирічний улюбленець долі, син гетьмана, племінник морганатичного чоловіка імператриці Єлизавети, який розпочав свою кар'єру в якості придворного співака, і, нарешті, онук простого реєстрового козака виявився у Відні, в самому центрі Європи. Відень став несподіваною зупинкою (тривалою майже два роки) на шляху Андрія Кириловича до його першого дипломатичному посту.

Сталося це тому, що в Неаполі ніяк не могли знайти бажаючих на посаду посла при Санкт-Петербурзькому дворі, Андрію наказано було очікувати. Безсумнівно, віденські аристократи своєю жагою насолод, витонченими манерами, освіченістю, живим розумінням мистецтва, особливою закоханістю в музику сподобалися молодому графу.

І Розумовського зустріли у Відні з ентузіазмом, хоча віденський вищий світ практично не брав у своє коло іноземців. Але, чи то тому, що в аристократичні салони його представив шановний віденцями Д. М. Голіцин, посол Росії в той час, чи то тому, що Андрій зустрів там деяких своїх петербурзьких знайомих і серед них дуже близький до родини Розумовських, Й.М.К. Лобковіца, який був представником одного з найбагатших і знатних австрійських родин, - успіху Андрію не довелося чекати. Андрія ввели в салон, який славився у Відні - салон графині Тун.

Це був, за висловом біографа Розумовських А. Васильчикова, збірний пункт усіх освічених і авторитетних людей. Господиня салону - розумна, екстравагантна і чарівна графиня Марія Вільгельміна фон Тун-Гогенштейн, уроджена Ульфельд (1744 - 1800), була палкою шанувальницею музики, як і всі її найближчі родичі і знайомі.
Любов до музики була серйозною підставою для зближення Андрія з Тунамі, а зближення з ними - поворотним пунктом в його особистому житті.

Після Італії, Швеції Андрій Розумовський знову у салоні своєї коханки Тун. Там за час відсутності пустунчика підросли три дочки Марії Вільгельміни фон Тун-Гогенштейн. І стали трьома красунями, як їх називали «три грації», до того ж вони були прекрасними музикантками. Їх педагогом по клавіру був сам Йозеф Гайдн і дві сестри Тун навіть були внесені в список найкращих віденських музикантів-віртуозів і дилетантів. «Три грації» закохалися в нього, а він - в старшу - Елізабет. Розумовський недовгий час був послом в Данії і Швеції. Граф закохався в Елізабет і попросив дозволу у батька на шлюб із католичкою; дозволу у імператриці на одруження з іноземкою. 

5У 1788 р. він одружився на Елізабет (Єлизаветі) Тун, для цього отримавши дозвіл не тільки свого батька, а й імператриці Катерини II. Деякий час молоде подружжя перебували в Росії, а з 1790 р графа Андрія призначили до Відня, спочатку помічником посла, а пізніше він змінив Голіцина на цій посаді посла Росії в Австрії у 1792–1807 рр., за дипломатичні успіхи нагороджений князівським титулом (1815).

Він займався облаштуванням своєї знаменитої картинної галереї, проведенням славетних музичних вечорів. Для картин було побудовано палац у неокласичному стилі, щоб зручно було під’їжджати, князь оплатив побудову кам’яного мосту через Дунай.

6У салоні своєї тещі граф Андрій познайомився з 21-річним Людвігом ван Бетховеном. Нащадок українських козаків, який співпрацював із Гайдном і Моцартом, узяв матеріальну опіку над композитором: надав пожиттєву ренту великому німецькому композитору. У 1808 р. Андрій Кирилович організував найкращий квартет свого часу і перший в Європі ансамбль постійного складу, для створення квартету він найняв трьох музикантів, а другою скрипкою ансамблю був сам князь Андрій. Квартет відразу став квартетом Бетховена, у його репертуарі було все, що створював Бетховен нового, і виконувалося як того хотів автор.

Людвіг ван Бетховен присвятив Андрію Розумовському П’яту та Шосту симфонії, а також три струнні квартети, що отримали назву квартетів Розумовського. Найбільше поталанило пісні козака харківського полку Семена Климовського «Їхав козак за Дунай». Цей твір заспівав дипломат Андрій Розумовський Бетховену.

 

У січні 1815-го на очах трьох імператорів згорів палац Розумовського з унікальною колекцією. Ця пожежа – удар у серце колекціонера і по кишені мецената. Через місяць світліший князь Андрій Кирилович влаштував Бетховену концерт, останній публічний виступ Бетховена-піаніста, він акомпанував «Аделаїду» співаку Вільду. Всі статки батькового спадку пішли в чорну діру.

Князь не міг більше утримувати квартет: він призначив музикантам довічну пенсію. На згадку про дружбу граф Андрій подарував Людвігу ван Бетховену невеличку скульптуру прес-бювар у формі козака на баскому коні, що нині зберігається в музеї Людвіга ван Бетховена у Бонні.

711-го грудня 1806 р. після довгої хвороби померла дружина Розумовського, Єлизавета. Через десять років князь одружився з графінею Костантянтиною-Домінікою Йосипівною Тюргейм. Під впливом дружини графині Тюргейм за кілька років до смерті став католиком.

23 вересня 1836 р. помер 84-річний Андрій Розумовський, дипломат, син останнього гетьмана України Кирила Розумовського, приятель і меценат Бетховена. Він був двічі одружений, але нащадків не мав. Нині в музеї-квартирі Людвіга ван Бетховена експонується великий портрет князя Андрія Розумовського, у Відні є вулиця Розумовського, який чимало зробив для налагодження україно-австрійських мистецьких взаємин.

 

Інформацію зібрано з сайтів Інтернет - ресурсу:
http://gazeta.zn.ua/SOCIETY/graf_andrey_razumovskiy_diplomat,_muzykant,_metsenat.html  
http://shron.chtyvo.org.ua/Kiikova_Svitlana/Simeistvo_Rozumovskykh.pdf 
http://uahistory.com/topics/famous_people/4549#comment-126 


Підготувала Людмила Тищенко

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"