ban2

МУЗИКА, ЯКА ЗАСЛУГОВУЄ НА УВАГУ: ГЕОРГІЙ МАТВІЇВ БАНДУРИСТ УКРАЇНИ

Авторський джаз на бандурі - вражаюче явище, що не залишить байдужим найвибагливішого гурмана.

Георгій Матвіїв — бандурист-новатор, композитор, аранжувальник, соліст Європейського джазового оркестру, соліст ансамблю "Чайка", викладач Одеської національної музичної академії ім. А.В. Нежданової, соліст Одеської філармонії, винахідник цілого ряду новітніх прийомів гри на бандурі, лауреат понад 30-ти міжнародних академічних та джазових конкурсів, серед яких: 

– I Міжнародний конкурс ім. Остапа Вересая (Київ, 2009); Президентська премія у номінації "Експеримент та новаторство";
– I Міжнародний конкурс композиторів ім. Гната Хоткевича (Харків, 2012);
– II Міжнародний конкурс бандурного мистецтва ім. Григорія Китастого (Київ, 2006);
– VIII Міжнародний джазовий фестиваль "Джаз-Коктебель" (2010);
– VI Міжнародний фестиваль Сузір’я майстрів (2011, Москва, РАМ ім. Гнесіних);
– I Міжнародний джазовий фестиваль "Alfa Jazz Fest" (Львів-2011, переможець конкурсу від DJuice);
– X Всеукраїнський конкурс джазових виконавців (2008, Донецьк)полонить серця своїми композиціями, а віртуозна гра звучить на межі фантастики.

У руках талановитого майстра традиційний український інструмент звучав як контрабас, гітара та арфа, навіть як ударний інструмент і платівка, яку крутить діджей. 3Народився 11 вересня 1986 року в сім’ї службовців. Перше знайомство з інструментом відбулося у самодіяльній школі-студії "Кобзарська Наука" (Миколаївський муніципальний колегіум), куди хлопця відібрали за успіхи в математиці.

Саме тоді в Миколаєві у 1998 році Георгій вступив до музичної школи № 1 (викладач Васютіна Олена Павлівна), а потім згодом у 2001 році до Миколаївського музичного училища (викладач Кирилюк Світлана Григорівна).

У житті юнака розпочався новий період, коли він у 2003 році переїхав до Одеси та у 2004–2009 роках навчався в Одеській національній музичній академії ім. А.В. Нежданової в класі бандури Заслуженого діяча мистецтв України, кандидата мистецтвознавства, засновника класу бандури в ОНМА, професора кафедри народних інструментів Морозевич Ніни Василівни.

2

У 2009 році, закінчивши магістратуру, Георгій продовжив навчання у Морозевич Ніни Василівни та вступив до асистентури-стажування і став першим в історії Одеської консерваторії аспірантом-бандуристом.
Паралельно з навчанням в аспірантурі музикант розпочав писати кандидатську дисертацію під науковим керівництвом та пильним наглядом кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри народних інструментів Черноіваненко Алли Дмитрівни та видав наукові статті у ВАКівських наукових збірках України.

На сьогоднішній день Георгій Матвіїв є найбільш концертуючим бандуристом України. Окрім батьківщини, його концертні виступи відбулися у Франції, Данії, Німеччині, Польщі, Угорщині, Чехії, Словенії, Словаччині, Румунії, Білорусії, Австрії. Уже побачили світ три авторські ліцензійні диски Георгія. Саме на його композицію "Wild West Jazz" знято перший в історії кліп на інструментальну композицію для бандури соло (автор ідеї та режисер Анастасія Урсу).

1

Його музика — приклад чистого креативу, коли музичний матеріал первинний за визначенням і навіть обробки народних мелодій по відчуттях слухачів прирівнюються до оригінальної авторської музики.

Музика композитора наповнена глибокою образністю, інколи навіть інтимністю. Свій стиль сам автор визначає як імпресіонізм, джаз, блюз, нью-ейдж та інші. Твори Георгія Матвіїва виконують бандуристи всієї України та за її межами, вони звучать на концертах, фестивалях, іспитах, просто на вулиці та навіть в комп’ютерних іграх. Це музикант, який завжди залишається самим собою. Його творчість вільна від політики, моди, ТБ-формату та мінливих смаків більшості.

Використано інформацію з сайту http://www.uamodna.com/articles/a-vy-vzhe-chuly-dzhaz-na-banduri/

Підготувала Л.Тищенко

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"