ban2

Газета "Файні новини" - інформаційна зброя у війні

«В літо 2014-те»… Так, мабуть, розпочинали б літописці розповідь про нинішню війну з новітньою Ордою, яка, цинічно переступивши всі кревні зв’язки з Україною, всі попередні угоди й домовленості, всі свої завірення у «дружбі» та «братерстві», розв’язала на наших східних землях підлу й підступну бійню. Ховаючись за спинами зрадників-«ополченців», оперуючи псевдофактами через свої телеканали, жорстоко й упевнено, крок за кроком загарбувала українську територію…
То був час майже всезагального шоку, паніки, розгубленості. Соцмережами вперто ширилися понурі чутки, повні страху і зневіри. Дедалі частіше лунали недолугі чи навіть відверто зрадницькі заклики про здачу ворогові частин країни – нібито в ім’я збереження цілої держави, що вже саме по собі звучить і виглядає абсурдно. Небагатьом тоді вдавалося зберегти спокій і ясність думки. І вже зовсім мало було таких, хто старався ділитися оптимізмом з оточуючими.
Сьогодні з гордістю можемо констатувати, що у числі останніх була й наша команда. Започаткована нами справа бере витоки з невеличких дописів на шпальтах «Фейсбуку» – добірки позитивних новин за поточний день. А вже невдовзі вона стала набувати ширших масштабів і виросла у повноцінне друковане видання – газету «Файні новини», весь друкований наклад якої відвозили на передову наші друзі-волонтери. Перший номер був геть непоказним – кілька аркушиків, поспіхом набраних і заверстаних по-дилетантському. Проте радість, із якою їх зустрічали фронтовики, була справді безмірною. Це ж бо втілений у друкованих літерах голос Великої землі, Батьківщини, яка подає їм підтримку і свідоцтво нерозривності зв’язку між фронтом і тилом, між армією й народом!
Завдяки тісному спілкуванню з досвідченими фахівцями-газетярами, вона з часом перетворилася на справжню газету, яка подає читачам і позитивні новини, й виважені аналітичні матеріали, й корисні для перебування у воєнних умовах поради, й історії з життя – про добрі людські вчинки, й іскрометний гумор – анекдоти, карикатури, фотожаби…
Зараз «Файні новини» виходять лише раз на місяць. Але ми не перестаємо мріяти про частіші – щотижневі або навіть щоденні – випуски. Нинішні результати нашої праці переконливо доводять, що неможливого на світі мало.
Кредо нашого видання – попри суворі воєнні обставини дарувати людям позитив – залишається незмінним. І українські бійці так само щиро радіють, коли знову тримають у руках ці друковані аркушики. По всій лінії фронту – по військових частинах і госпіталях, по блокпостах і волонтерських осередках – регулярно розходиться цей оптимістичний вісник.
І ми вельми тішимося з того, що, незважаючи на численні буденні проблеми з підготовкою, друком і розповсюдженням газети, маємо змогу зробити бодай невеличкий внесок у спільну боротьбу з агресором, підняти настрій нашим захисникам, надихнути їх на перемогу. І адресувати свої позитивні думки цілому суспільству. Українська громадськість лише починає усвідомлювати високу ціну справжньої Незалежності – не подарованої з сусідської «ласки», не купленої, не вигаданої, а вибореної власними зусиллями у протистоянні з набагато сильнішим ворогом. І одне з наших завдань – через оптимізм і позитив довести, що всі нинішні зусилля армійців і трудівників тилу, патріотично налаштованих політиків, громадських діячів і науковців не марні. Вони – це ті малі й великі цеглини, з яких будується зараз оновлена, дійсно незалежна Українська держава.

Автор: Максим Зеленчук

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"