ban2

ТОП-15 досягнень України у сфері фінансів і технологій

ukraine-768x470

Україна відзначає ювілей - 25 років незалежності. Незважаючи на складності, з 1991 року наша країна продемонструвала не просто потенціал, а реальні досягнення в різних сферах, враховуючи фінансову і технологічну.
Payspace Magazine підібрала найбільш значущі.

Грошова реформа 1996 року

1

В цьому році ювілей відзначає не тільки Україна, але і гривня. Лише через п'ять років після появи на карті нової незалежної держави - України - її населення нарешті отримали власні гроші. Грошова реформа стартувала 2 вересня 1996 року, після чого Україна втратила купонних мільйонерів. А в обігу з'явилися гарні банкноти національної валюти - гривні.

Запуск 3G в Україні

2

Пізніше, ніж в інших країнах, але швидкісний мобільний інтернет все ж був запущений в Україні в минулому році. У лютому 2015 три найбільші мобільні оператори отримали 3G-ліцензії, а влітку того ж року почали підключати абонентів. На сьогоднішній день триває робота над розширенням мережі і географії, а в цей час вже проходять перші тестування 4G. Безсумнівно, запуск 3G в Україні дала поштовх подальшому розвитку технологій, електронної комерції та економіки в цілому.

Безконтакт в метро

3

Київ став п'ятим містом в світі (після Лондона, Чикаго, Санкт-Петербурга і Бухареста), де пасажири метрополітену отримали можливість оплачувати поїздку безпосередньо на турнікеті за допомогою банківської карти. Через рік після запуску революційної технології, який відбувся завдяки співпраці Ощадбанку, MasterСard і Київського метрополітену, безконтактні термінали встановлені вже на всіх станціях столичної підземки. Новою можливістю жителі і гості столиці скористалися більше 2 мільйонів разів. Безконтактна оплата проїзду за цей час була також впроваджена в київському фунікулері і швидкісному трамваї, планується - в трамваях Львова.

Запуск порталу держпослуг iGov

4

Це як раз той випадок, коли ініціатива дозволила полегшити життя звичайним громадянам. У минулому році з ініціативи IT-директора ПриватБанку Дмитра Дубілета був запущений портал державних послуг iGov. Він дозволяє отримати безліч держпослуг (понад 200 на сьогоднішній день), не витрачаючи час на похід до кабінетів чиновників. Частина послуг вже переведена в онлайн повністю (наприклад, реєстрація юрособи), для інших платформа скоротила необхідну кількість візитів в держорган. Українці зручність сервісу оцінили і користуються ним все активніше.

ProZorro замість паперових держтендерів

5

На початку 2015 року в Україні була запущена електронна система державних закупівель ProZorro, яка стала заміною державними тендерами в паперовій формі. З 1 квітня держзакупівлями онлайн в обов'язковому порядку користуються представники центральних органів виконавчої влади. А з 1 серпня всі державні тендери в Україні були переведені в електронну систему ProZorro. Електронні закупівлі через цю систему вже заощадили державі більше 3 млрд гривень. А в травні цього року ProZorro перемогла в найбільш престижному міжнародному конкурсі в сфері закупівель World Procurement Awards 2016. Її відзначили в категорії «Публічні закупівлі».

Перший в світі Blockchain-аукціон

6

Учасники групи, яка також створювала систему електронних держзакупівель Prozorro, запустили децентралізовану електронну систему аукціонів гоcімущества e-Auction 3.0. Особливістю платформи є те, що вона створена на базі технології Blockchain. На цій же основі працює найвідоміша в світі криптовалюта Bitcoin. За словами ініціаторів проекту, система допоможе державі залучити приватних посередників - онлайн-майданчики - в сферу приватизації та оренди держактивів, продаж ліцензій. Перші торги на платформі відбулися 7 липня в Одесі - був проданий вхідний квиток на велику IT-конференцію.

Система BankID

7

В Україні розвивається відразу дві системи BankID - приватна і державна. Створення приватної було ініційовано ПриватБанком і Ощадбанком, проте пізніше Ощад оголосив про створення альтернативної системи BankID. На її базі Нацбанк України вирішив запустити централізовану систему. BankID дозволяє підтвердити особу користувача в інтернеті, використовуючи його банківські дані, і працює за принципом верифікації через Facebook. Наприклад, користувач заходить на сайт МВС, натискає на кнопку «Увійти через BankID», вибирає свій банк і дає системі МВС доступ до даних, які вона запитує (ім'я, прізвище, по батькові, а також номер і серія паспорта).

Лідерство в Bitcoin-галузі

8

Сьогодні Україна входить до п'ятірки країн-лідерів з використання Bitcoin. За оборотом поки нас не можна порівнювати з Китаєм, але можемо конкурувати з США, Європою та Росією. Крім того, 25% Bitcoin-проектів мають власників, керівництво або ключових розробників-вихідців з України. За словами представників Bitcoin-спільноти в Україні, наша країна є перспективним ринком для розвитку кріптотехнологій. І це не дивлячись на відсутність однозначної позиції регулятора в цьому питанні. Так, НБУ поки не визначився зі статусом Bitcoin, але не забороняє його використання і спостерігатиме за розвитком віртуальних грошей.

Вражаючі показники зростання ринку e-commerce

9

У 2015 році Україна стала ринком e-commerce в Європі, що найбільш швидко зростає, продемонструвавши зростання на 35% у порівнянні з 2014 роком. Такі результати були опубліковані Асоціацією електронної комерції в Європі (Ecommerce Europe). А згідно з недавнім дослідженням Prom.ua, за підсумками першої половини 2016 року видатки українців на покупки в мережі збільшилися вдвічі в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. Купувати в інтернеті дуже зручно, і українці активно користуються цією перевагою.

«Український платіжний простір»

10

В Україні з 2001 року діє національна система масових електронних платежів (НСМЕП), вітчизняний аналог міжнародних платіжних систем Visa і Mastercard. На початку цього року НСМЕП була перейменована в «Простір». Також національні платіжні карти з цього року підтримують безконтактні платежі. Як повідомляється на сайті НБУ, 47 українських банків є учасниками системи, тобто, випускають карти з логотипом «Простір». А частка випущених карт національної платіжної системи на початок року становила 12,9% від загальної кількості карт на ринку.

Безготівкові фестивалі в Україні

11

Нехай Україна не належить до рейтингу безготівкових країн світу, деякі ініціативи у нас спрямовані на зниження обсягу готівки в обігу і просуванні ідеї cashless society («Безготівкове суспільство»). Згадаймо, наприклад, міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest, який є одним з найбільших в Європі і проходить щорічно у Львові. Відмінною рисою заходу є те, що кожен відвідувач отримує можливість розплачуватися за покупки на території фестивалю платіжною карткою з підтримкою безконтактної технології. Причому, дуже часто для таких розрахунків використовуються не тільки карти, але і смартфони, а також годинник з підтримкою NFC-платежів. Натхненні успішним досвідом Alfa Jazz Fest, представники Нацбанку на початку літа заявили про ініціативу переведення всіх українських фестивалів в безготівковий формат.

Бум мобільних гаманців

12

У березні цього року Україна в черговий раз продемонструвала свою приналежність до лідерів цифрового світу, запустивши першу в нашій країні програму безконтактних платежів Visa на базі хмарових технологій. Що це означало для звичайного споживача? Будь-який користувач смартфона на базі Android з підтримкою NFC-технології, незалежно від свого обслуговуючого банку і навіть не будучи клієнтом банку, отримав можливість оплачувати покупки за допомогою мобільного телефону і додатки ThePay через безконтактний термінал.

За останні кілька років в Україні були запущені мобільні сервіси, що полегшують користувачам процес оплати в магазинах і додатках

На жаль, оскільки мобільний гаманець ThePay працював з передплаченого картою Фідобанк, то після банкрутства банку сервіс був змушений призупинити роботу. Зараз творці мобільного гаманця займаються пошуком іншого банку-партнера.

Також в наприкінці 2015 року в Україні був запущений новий мобільний гаманець MobiPay для iOS і Android. Користувачі смартфонів отримали можливість здійснювати грошові перекази і будь-які оплати і покупки з мобільного гаманця MobiPay, використовуючи свій мобільний телефон. Для цього потрібно було просто додати в додаток дані своєї платіжної карти. А недавно творець гаманця MobiPay Юрій Чайка написав на своїй сторінці в Facebook, що мобільний гаманець «продовжує захоплювати світ». Більш того, вже більше десяти компаній в різних країнах відзначили, що Україський сервіс є «кращим в світі рішенням по мобільному гаманцю».

Інноваційні рішення приходять в Україну

13-1

2016 й ознаменувався довгоочікуваним приходом міжнародного сервісу таксі Uber в Україні. Українці отримали якісний сервіс, можливість швидко замовляти машину і оплачувати її безготівковим шляхом прямо в додатку. А Україна - нові можливості. Адже Uber - це якийсь барометр для багатьох інноваційних компаній в світі. Коли вони побачать, що Uber запустився в Україні, це стане для них сигналом до дій, вважає інвестор і підприємець Ілля Кенігштейн.

Крім того, поки PayPal розмірковує над приходом в Україну, MasterСard запустив в нашій країні своє інноваційне цифрове платіжне рішення MasterРass. Україна стала 32-м ринком, де працює сервіс. MasterРass є універсальним цифровим гаманцем, в якому можна зберігати всі свої карти і за допомогою якого можна здійснювати покупки в одне натискання. Завдяки MasterРass не потрібно щоразу вводити дані платіжної карти для оплати покупки онлайн, а також свою адресу доставки.

Українські стартапи - серед лідерів в Європі

14

Вітчизняні стартапи вже не перший раз просувають імідж України в світі. Ось і на початку поточного року український стартап увійшов до трійки переможців конкурсу SVOD Europe. Перше місце в змаганні посів ірландська команда Ourobotics, друге дісталося ізраїльському Recast, а третє - українцям з Wishround. У фіналі боровся лише вісім команд: українські Luciding, Wishround і SOC Prime, а також Technovator, eCozy, Ourobotics, Recast і Love & Robots. Фіналістів обрали з 25 стартапів зі Східної Європи, Ізраїлю та Ірландії, які представили свій продукт або послугу потенційним інвесторам з Європи і США.

Інновації ПриватБанку

15

До ПриватБанку можна ставитися по-різному, але не можна не погодитися з тим, що він є найбільш інноваційним українським банком. Він одним з перших у світі почав використовувати одноразові SMS-паролі, дозволив вхід в інтернет-банкінг через QR-код. У 2013 році ПриватБанк представив перший в світі безконтактний банкомат, який працює під управлінням ОС Android і дозволяє отримувати готівку за допомогою мобільного телефону. А в травні цього року на великій конференції Finovate Spring він представив нову технологію Corezoid Process Engine, яка дозволить банкам і фінансовим компаніям усього світу запускати цифрові сервіси.

Це лише мала частина тих успіхів і досягнень, яких вдалося домогтися за 25 років незалежності.

Джерела:
PaySpaceMagazine
dnepr.info

 

 

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"