ban2

Чверть століття Незалежності. 25 музикантів, якими ми пишаємось

а

До ювілею самостійності Україна підійшла з багажем, якому можна позаздрити, у багатьох сферах. Зокрема нам є чим пишатись у музиці

"Океан Ельзи"

Роки: 1994 – наші дні
Жанр: рок
Нинішні учасники: Святослав Вакарчук, Денис Дудко, Мілош Єлич, Денис Глінін, Владімір Опсеніца
Один з найуспішніших та найпопулярніших українських рок-гуртів має величезну армію прихильників не лише в Україні, а й за кордоном. У найрізноманітніших рейтингах "Океан Ельзи" за 22 роки існування неодноразово ставали найкращими, а за весь час на території України було продано понад мільйон дисків гурту.
Швеція, Канада, Грузія, Іспанія, Болгарія, Італія – усюди ОЕ збирають повні зали та навіть стадіони.

Джамала

Роки: 2001 – наші дні
Жанр: джаз, соул, поп
Українська співачка кримськотатарського походження цього року вразила весь світ, принісши Україні перемогу в конкурсі "Євробачення". За 15 років творчої діяльності випустила 4 студійні, концертний та 2 міні-альбоми. А альбом "1944" влітку цього року був виданий на найбільшому в світі лейблі Universal Music Group.

"ДахаБраха"

Роки: 2004 – наші дні
Жанр: етно-хаос
Учасники: Марко Галаневич, Ніна Гаренецька, Ірина Коваленко, Олена Цибульська
Створений режисером Владом Троїцьким на базі театру "Дах" український етно-гурт вже понад 10 років представляє нашу країну та її унікальну культуру за кордоном. Виконавці концентруються на фольклорних піснях, а частина слова "хаос" у визначенні жанру підкреслює хаотичне поєднання різних етнічних складових.

"ДахаБраха" брали участь у понад 20 міжнародних фестивалях, зокрема GlobalFEST у США, Stockholm Culture Festival у Швеції, Sziget Festival в Угорщині, WOMADelaide festival в Австралії. Що цікаво, найчастіше саме "ДахаБраха" стають першими українськими музикантами, які виступають на цих фестивалях за кордоном.

Onuka

Роки: 2013 – наші дні
Жанр: електро-фолк
Учасники: Ната Жижченко, Дарина Серт, Марія Сорокіна, Євген Йовенко
Відносно новий український проект, який за 3 роки існування встиг здобути широку популярність та любов шанувальників. Вирізняльною особливістю цього гурту є використання народних інструментів та фольклорних мотивів у поєднанні з електронною музикою.

Дебютний альбом, будучи у вільному доступі в мережі, посів перше місце в iTunes. Після цього сингл Zavtra був випущений на американському лейблі Most Addictive Records. Минулого року Onuka взяла участь у Sziget Festival.

Ніна Матвієнко

Роки: 1968 – наші дні
Жанр: фольклор
Ніна Матвієнко – народна артистка України, лауреат Шевченківської премії, Герої України. За свій довгий творчий шлях була солісткою Національного ансамблю "Київська камерата", співала у хорі Верьовки.

У її репертуарі багато народних пісень, зокрема обрядових, ліричних, балад, пісень XVII–XVIII сторічь. Спеціально для неї свої твори писали Євген Станкович, Олег Кива, Мирослав Скорик, Ірина Кириліна, Ганна Гаврилець.

Свого часу Ніна Матвієнко з великим успіхом гастролювала в Мексиці, Канаді, США, Чехії, Польщі, Фінляндії, Кореї, Франції, країнах Латинської Америки. Свою творчу діяльність продовжила і за Незалежності України.

"Брати Гадюкіни"

Роки: 1988 – 1996, 2006, 2013 – наші дні
Жанр: рок, блюз, рок-н-рол, ска, реґґі
Учасники: склад гурту тричі змінювався
Тричі перетасований склад гурту, розпади та возз'єднання, смерть лідера і фронтмена Сергія Кузьмінського та періоди шаленої популярності. "Брати Гадюкіни" пройшли складний, але яскравий творчий шлях, ставши першими з українських рок-гуртів, які здобули популярність на теренах колишнього СРСР.

4 студійні та 4 концертні альбоми, 2 збірки хітів та багато концертів та виступів в Україні та за кордоном. "Брати Гадюкіни" поєднали у своїй творчості рок-н-ролл, блюз, панк, реґґі, фанк, фольк і, звісно, колоритні, суто їхні тексти з іронією та використанням галицьких діалектизмів і сленґу.

Повернувшись у 2013-му, вже за рік музиканти презентували альбом Made in Ukraine, який сам по собі став справжньою подією. Зараз "Брати Гадюкіни" працюють над новим альбомом.

"Скрябін"

Роки: 1989 – наші дні
Жанр: синті-поп, поп-рок, альтернативний рок
Нинішні учасники: Женя Толочний, Олексій Зволинський, Костянтин Сухоносов, Костянтин Глітін, Вадим Колісніченко, Ольга Лізгунова, Аніс Еттаєв
"Скрябін" став першим україномовним гуртом у жанрі альтернативної електроніки. На рахунку музикантів – 17 студійників, 2 збірники, концертний альбом та безліч музичних проектів.

Зрозуміло, що говорити про "Скрябін" без самого Кузьми Скрябіна (Андрія Кузьменка) немає сенсу. Адже саме він був ідейним натхненником гурту, автором пісень. Попри те, що після смерті Кузьми у 2015-му, гурт не припинив існування, а новим солістом став Женя Толочний, саме Андріїв "Скрябін" став улюбленим гуртом мільйонів.

"Воплі Відоплясова"

Роки: 1986 – наші дні
Жанр: панк-рок, фолк-рок
Нинішні учасники: Олег Скрипка, Олексій Мельченко, Сергій Сахно, Євген Рогачевський
Цьогоріч українські рокери святкують 30-річчя гурту. Але вони й досі збирають повні зали, мають шанувальників у різних куточках світу, презентують нові кліпи і пісні.

У 90-х вони причарували європейську публіку та навіть на якийсь час перебралися до Парижа, утім повернулися в Україну.

Марія Бурмака

Роки: 1989 – наші дні
Жанр: поп-рок
Народна артистка України Марія Бурмака, окрім активної творчої діяльності в Україні, часто виступає і за кордоном. Не рідко її концерти благодійні. Так, зокрема, у 2005-му Бурмака дала благодійний концерт у Північній Америці. Виступала на найбільшому українському фестивалі у США "Верховина" та фестивалі "Лемківська ватра" у Польщі.

"Руслана"

Роки: 1996 – наші дні
Жанр: поп-рок, фольк
Народна артистка України Руслана – співачка, піаністка, диригент, продюсер.
На її рахунку багато музичних відзнак, і найвизначніша з них – перемога у "Євробаченні-2004". Саме Руслана стала першою представницею України, яка посіла перше місце у цьому конкурсі, а її альбом "Дикі Танці" отримав нагороду "World Music Awards" за найбільшу кількість проданих альбомів "Дикі Танці" у світі.

Олександр Пономарьов

Роки: 1992 – наші дні
Жанр: поп
Олександра Пономарьова називають "золотим голосом" України. Він володар багатьох музичних нагород, а на пісенному конкурсі "Євробачення" у 2003 році став найпершим музикантом від України.

"Dakh Daughters"

Роки: 2012 – наші дні
Жанр: фрік-кабаре
Учасники: Ніна Гаренецька, Руслана Хазіпова, Таня Гаврилюк, Соломія Мельник, Анна Нікітіна, Наталія Галаневич, Наталія Zo Зозуль

Як і "ДахаБраха", "Dakh Daughters" - проект Влада Троїцького, тож не дивно, що цей гурт привертає до себе увагу в усьому світі. Цей український жіночий театрально-музичний гурт виступає в жанрах "фрік-кабаре" і театрального перформансу.

Учасниці використовують 15 різних музичних інструментів. Всього за 4 роки дівчата встигли заявили про себе та стати бажаними гостями не лише в різних містах України, а й у Франції, Польщі, Росії.

The Hardkiss

Роки: 2011 – наші дні
Жанр: прогресів-поп
Учасники: Юлія Саніна, Валерій "Val" Бебко, DJ Kreechy, Віталій Оніскевич, Роман Скоробагатько, Клим Лисюк
Молодий гурт The Hardkiss, який грає прогресів-поп, співає англійською. Такий вибір був зроблений з орієнтацією на Захід, і музикантам таки вдалося вразити Європу.

Сильний вокал, музика та яскраві образи учасників гурту підкорили спершу французів з агентства Eye-Models. Працювали The Hardkiss і з всесвітнім лейблом Sony BMG. А кліп "Dance with me" транслювався на каналі MTV у всіх країнах.

Piаnoбой

Роки: 2009 – наші дні
Учасники: Дмитро Шуров, Ольга Шурова, Микола Кістеньов, Андрій Надольський
Колишній піаніст гуртів "Океан Ельзи", "Esthetic Education" та Земфіри 7 років тому започаткував свій проект. І судячи з усього, не дарма. Piаnoбой, до складу якого окрім самого Дмитра входять ще 3 музиканта, активно гастролює, записує альбоми, а також ініціює та бере участь в мистецьких проектах з іншими артистами.

Мертвий Півень

Роки: 1989 – наші дні
Жанр: прогресивний рок
Учасники: Михайло Барбара, Роман Чайка, Олег Сук, Юрко Чопик, Олексій Слободян, Мар'ян Козовий
"Мертвий Півень" – один з тих гуртів, які представили Україну західній аудиторії. Свого часу вони активно гастролювали в Польщі, Франції, Німеччині, Чехії, Словаччині, Австрії. Саме вони створили пісні на вірші відомих українських поетів: Тараса Шевченка, Максима Рильського, Олександра Ірванця, Юрія Андруховича, Сергія Жадана тощо.

Sinoptik

Роки: 2013 – наші дні
Жанр: альтернатива, інді-рок
Учасники: Дмитро Синоптик, Дмитро Сакір та В'ячеслав Лось
Попри те, що в Україні про гурт знають небагато, Sinoptik веде активну гастрольну діяльність на Заході. Найближчим часом вони збираються до Чехії, Австрії, Румунії, Болгарії та Словаччини. Справжнім великим досягненням музикантів стала перемога на міжнародному конкурсі The Global Battle Of The Bands у Берліні цього року.

"Бумбокс"

Роки: 2004 – наші дні
Жанр: фанк, хіп-хоп, реґґі
Учасники: Андрій Хливнюк, Андрій "Муха" Самойло, Валентин "Валік" Матіюк, Олександр Люлякін, Денис Левченко
6 альбомів, саундтрек до фільму, музичні проекти з іншими музикантами, концерти в США, Канаді, Чехії, Німеччині. У нас є підстави ними пишатись.

Гайдамаки

Роки: 1991 – наші дні
Жанр: козак-рок, ска
Учасники: Олександр Ярмола, Дмитро Кірічок, Дмитро Кушнір, Андрій Слєпцов, Роман Дубонос, Максим Бойко
На рахунку гурту-ровесника Незалежності "золотий диск" за продажі за кордоном, номінація на премію "Fryderyc Awards", перемога у "Wirtualne Gesle". "Гайдамаки" багато гастролюють у Німеччині, Швейцарії, Польщі, Нідерландах, Австрії, Чехії, Естонії, Норвегії, Литві, Угорщині, Румунії, Швеції, Італії, США та Канаді. Але не забувають і про Україну, зокрема багато концертів дали для українських бійців в зоні АТО.

"Тартак"

Роки: 1996 – наші дні
Жанр: альтернативний рок, фанк
Учасники: Сашко Положинський, Андрій Благун, Станіслав Шапаренко, Дмитро Чуєв, Антон Єгоров
На рахунку гурту, який цього року відзначає своє 20-річчя, 8 студійних альбомів, три сингли та пісні, багато з яких стали хітами. "Тартак" виступали на різноманітних музичних фестивалях, серед яких "Лемківська Ватра" в Польщі і "Бакуріані – 2006" в Грузії. Окрім цього, фронтмен гурту Сашко Положинський є лідером проекту "Був'є", який існує з 2014 року. Музиканти гурту їздили в зону АТО, аби заспівати та підтримати бійців.

"Плач Єремії"

Роки: 1990 – наші дні
Жанр: блюз-рок, джаз-рок
Учасники: Тарас Чубай, Всеволод Дячишин, Юрко Дуда, Андрій Надольський
"Плач Єремії" є одним з найвизначніших українських рок-гуртів та здобув чимало вітчизняних нагород у номінації рок-музики. А одна з їхніх пісень вже практично стала сучасною "народною". Композиція "Вона" визнана українським хітом, що найбільше запам'ятався за останню чверть століття. Без цієї пісні під гітару не проходять майже жодні посиденьки.

"ТНМК"

Роки: 1998 – наші дні
Жанр: репкор, хіп-хоп, рок, фанк
Учасники: Олег "Фагот" Михайлюта, Олександр "Фоззі" Сидоренко, Костянтин Жуйков, Ярослав Вєрьовкін, Олександр Шиманський, Віктор Корженко, Антон Батурин
Учасники майже всіх крупних фестивалів України за свою творчу кар'єру випустили 6 студійних альбомів, взяли участь у кількох фільмах, інших музичних та телепроектах. "ТНМК" мають пісні французькою, адже багато гастролювали у Франції. Окрім цього, на їхньому рахунку виступи в Угорщині, Чехії, Канаді, Польщі, Німеччині.

"Друга Ріка"

Роки: 1996 – наші дні
Жанр: альтернативний рок
Учасники: Валерій Харчишин, Олександр Барановський, Сергій Гера, Олексій Дорошенко, Сергій Біліченко
Українські рокери неодноразово представляли Україну на міжнародних фестивалях (зокрема у Польщі та Білорусі). З початком війни музиканти відіграли чимало концертів, кошти від яких були передані на допомогу пораненим в зоні АТО.

O.Torvald

Роки: 2005 – наші дні
Жанр: поп-рок, альтернативний рок
Учасники: Женя Галич, Денис Мизюк, Микола Райда, Сашко Солоха, Микита Васильєв
Український рок-гурт має в своєму активі 6 студійних альбомів і обіцяє незабаром порадувати ще одним. Музиканти ведуть активну гастрольну діяльність. І лише влітку 2012-го зіграли на 20 фестивалях, серед яких Prosto Rock в Одесі, на якому тоді виступили Linkin Park та Garbage, і Ekolomyja (Польща).

С.К.А.Й.

Роки: 2001 – наші дні
Жанр: альтернативний рок
Учасники: Олег Собчук, Олександр Грищук, Юрій Рудницький, Сергій Недашковський, Юрій Мозіль.
Окрім любові українців, рокери завоювали визнання і зарубіжних слухачів. Тож своє 15-річчя гурт відсвяткував концертами у Лондоні, Дубліні та Парижі.

Mad Heads

Роки: 1991 – наші дні
Жанр: рокабілі, ска-панк
Учасники: Вадим Красноокий, Богдан Очеретяний, Максим Красноокий, Володимир Зюмченко, Валерій Чесноков, Вадим Нікітан, Стас Семілєтов
Mad Heads – ровесники Незалежності, яким є чим похизуватись. Три їхні альбоми, зокрема й дебютний, були записані на німецькому лейблі "Crazy Love Records". Два альбоми принесли музикантам звання найкращої сайко-групи у Східній Європі.

Чотири рази вони виступали на фестивалі "Rock'n'Roll Jamboree" у Фінляндії, тричі - на Calella Psychobilly Meeting в Іспанії, а також на фестах в Польщі, Німеччині, Великій Британії, Італії, Швейцарії та Нідерландах.


Автор ДАР'Я ТАРАСОВА
Джерело ESPRESO.TV 


Підготувала Людмила Тищенко

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"