ban2

Україна перемогла Росію в торговій війні (інфографіка)

Україна виграла торгову війну у Російської Федерації.
Про це пише видання ВusinessViews. Офіційно, ця війна почалася після того, як в квітні 2014 року Росія оголосила продовольче ембарго. При цьому до цього, вже були перші ознаки торгової війни з боку Росії, на які Україна дала свою відповідь:

  • Початок 2012 - обмеження і заборона на ввезення сирів в РФ;
  • 2012 - обмеження на ввезення українського шоколаду;
  • 2012 - Україна вилучає з торгівлі російські шоколад, цукерки, сири і рибу;
  • 2012 - початок 2014 року - неофіційне ембарго з боку РФ, бойкот російських товарів з боку України;
  • 2014-2016 - офіційне ембарго з боку Росії і введення обмежень на ввезення російських товарів в Україну.

Україна втратила $98 млрд через торгову війну в 2012-2015 роках, і це вдвічі більше українського зовнішнього держборгу. Однак український бізнес зміг переорієнтуватися на інші ринки і знайти вихід з цієї ситуації - зокрема, агробізнес. Українські аграрії змінили напрямок експорту за кілька років і Росія перестала бути основним ринком збуту.

2

Частка Росії зменшилася більше ніж на половину. Це означає, що у нас вийшло диверсифікувати ринки. Хоча російське ембарго теж посприяло.

3

Ми відкрили для експорту української продукції 28 нових країн. За м'ясо-молочним напрямком 320 компаній вийшли на нові ринки, а 230 компаній отримали європейські сертифікати ISO і BRC. Завдяки цим сертифікатам Україна тепер експортує свою продукцію в 174 країни.

4

Тепер головними ринками для України стали азіатські країни, Євросоюз і Африка.

5

Найпопулярнішими для експорту з України залишилися Індія і Єгипет. Україна також щороку продає великий обсяг агропродукції до Іспанії. Новим головним ринком став Китай, який зайняв лідируючі позиції в минулому році.

6

Українська продукція привертає увагу співвідношенням ціна/якість. Ми здатні виробляти якісну і органічну продукцію за відносно невеликими цінами.

7

При цьому ми здатні експортувати більше. Україна - найбільша в Європі агрокраїна і єдина, яка може швидко збільшити обсяг експорту в 2 рази. До 2021 року Україна зможе збільшити експорт пшениці на 60%.
Навіть під час війни Україна отримує інвестиції в агробізнес.
У 2015 році в Україну прийшло $2 млрд інвестицій, з них $1 млрд - в агросферу. За перше півріччя 2016 Україна отримала вже $2,2 млрд інвестицій, з яких половина знову пішла в агробізнес.

8

Урожай на підконтрольному Донбасі знаходиться на рівні європейських країн
У Луганській і Донецькій областях за 2015 рік ми зібрали 2,5 млрд тонн зернових. Приблизно стільки ж збирає Сербія.

9

Автор матеріалу: Ася Рябошапка

Джерело http://znaj.ua/news/economics/60968/ukrayina-peremogla-rosiyu-v-torgovij-vijni-infografika.html

 

Підготувала Л.Тищенко

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"