ban2

Міністр наочно показав, чому Україні не слід боятися "продуктових бульдозерів" Росії

Для українського аграрного сектору повне продуктове ембарго Росії не матиме жодної загрози

Про це пише у блозі міністра МінАПК Олексій Павленко, передає Еспресо.TV з посиланням на "Європейську правду".

"Для українського аграрного сектору повне продуктове ембарго Росії не матиме жодної загрози. Уже більше ніж протягом семи місяців 2015 року частка Росії у загальному експорті української продукції не перевищує 2%. Як кажуть: "Збіг? Не думаю!", - пише він.

Міністр пише, що за перші 7 місяців 2015 року показники українського експорту за деякими товарними позиціями дорівнюють нулю.

"Якщо за 7 місяців 2014 року Україна експортувала сирів та йогуртів до РФ на загальну суму 84,2 млн доларів США, то за відповідний період 2015 року – на суму близько 1 тис. доларів США. Експорт масла тваринного, зернових, насіння олійних культур, готової консервної продукції з риби та рибопродуктів за 7 місяців 2015 року до Російської Федерації не здійснювався", - зазначає він.

Проте деякі види продукції Україна все ще експортує до Росії. Це м’ясо та субпродукти, кондитерські вироби, незначна кількість плодоовочевої продукції, цукор.

Потерпають від закриття російського ринку українські виробники яєць – якщо за 7 місяців 2014 року продукції було експортовано до РФ на загальну суму 2,9 млн доларів США, то за відповідний період 2015 року експорт яєць у даному напрямі не здійснювався.

"Диверсифікацію аграрного експорту в американському, європейському, азійському та близькосхідному напрямах ми розпочали ще минулого року. Так, у 2014 році експорт української сільгосппродукції до США збільшився на 33,2%, до країн Азії – на 10,1%, до ЄС – на 4,4% та до Африки – на 0,9%", - уточнює Павленко.

У 2014 році товарообіг сільгосппродукції між Україною та Китаєм становив 931,9 млн доларів, що на 36,6% більше, ніж за 2013 рік. А за 6 місяців 2015 року загальна сума аграрного товарообігу між країнами склала уже 832,4 млн доларів, що на 84,3% більше, ніж за аналогічний період попереднього року. Так, Китаєм було імпортовано української продукції на суму 783,3 млн доларів, що вдвічі більше за показники 2014 року.

Наразі 86,5% усього агроекспорту України до Китаю складають зернові та олія соняшникова.

Потерпають від закриття російського ринку українські виробники яєць – якщо за 7 місяців 2014 року продукції було експортовано до РФ на загальну суму 2,9 млн доларів США, то за відповідний період 2015 року експорт яєць у даному напрямі не здійснювався.

Проте святе місце порожнім не лишається – днями два українських підприємства отримали дозвіл на експорт столових курячих яєць до Ізраїлю. А це – не просто добра новина. Це гарний приклад того, яких можливостей ми шукаємо та що хочемо запропонувати українським виробникам замість російського ринку.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"