ban2

ХТЗ планує почати бізнес з американцями, - гендиректор підприємства

579b2badd50ed------- 1200

28 серпня Київський районний суд Харкова почав розгляд клопотання ПАТ "Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе" про скасування арештів рахунків і активів підприємства, накладених в рамках кримінального провадження
Про це повідомляють "Українські Новини".

У документі, зокрема, зазначається, що "застосовані арешти рахунків АТ "ХТЗ" нібито з метою збереження підприємства і його промислових потужностей, навпаки викликали повну зупинку діяльності підприємства, що абсолютно очевидно не сприяє його збереженню. Діяльні заводу паралізована, за 4 місяці простою, з конвеєра заводу не зійшов жоден трактор. Все це унеможливлює своєчасність розрахунків АТ "ХТЗ" за своїми зобов'язаннями, в тому числі і тими, які стосуються виплати заробітної плати практично 3 тисячам співробітників заводу".

Суддя Київського районного суду Харкова Муратова Світлана зазначила в ході судового засідання, що за понад 4,5 місяців, які триває досудове розслідування, так і не було визначено начебто пошкодження посадовими особами ХТЗ, так само як і не було визначено потерпілий в рамках кримінального провадження.

Згідно з українським Кримінально-процесуального кодексу єдиним методом встановлення факту заподіяння шкоди та визначення його розміру є експертиза (судово-бухгалтерська, економічна, і т.п.), яка з моменту початку досудового розслідування слідчих дій так і не була призначена.

Відповідно, арешт всіх грошових коштів ХТЗ на рахунках суперечить ст. 7 КПК України, а саме, порушує основоположні принципи законності, диспозитивності, розумності строків і недоторканності права власності. Слухання справи продовжиться в понеділок, 1 серпня 2016 р

"Як ми і припускали, до повного відновлення нормальної діяльності заводу потрібно подолати ще безліч юридичних перешкод. Але на даний момент, трудовий колектив діє як єдиний механізм, і ми не зупинимося ні перед якими перешкодами!" - прокоментував громадський адвокат трудового колективу ХТЗ Олег Скупинський.

Як відомо, кожне судове засідання по процесах, пов'язаних з ХТЗ супроводжується акціями протесту робітників, які вимагають припинити дії по знищенню виробництва і не заважати запустити завод. Раніше мітинги з подібними гаслами пройшли під будівлею СБУ і Господарського суду Харківської обл., А на офіційному сайті президента розміщено електронну петицію трудового колективу відповідного змісту.

Крім того, нагадаємо, що раніше, Андрій Хорішко, адвокат ХТЗ як юридичної особи, розповів про те, які необхідні базові умови, які дозволять інвестору виконати план досудової санації, затверджений 14 липня рішенням Господарського суду Харківської області.

"В даний час рахунку заводу як і раніше арештовані, виплачувати зарплату, приймати замовлення і відвантажувати готову продукцію він не може. Визначення Господарського суду дає нам підстави подати до Київського районного суду м. Харкова відповідні заяви про зняття арештів з рахунків підприємства, накладених за надуманими підставами в рамках кримінального провадження. Далі все залежить від ступеня об'єктивності, професіоналізму і відповідальності системи правосуддя перед суспільством", - заявив він.

У той же час, директор ХТЗ В'ячеслав Шевченко розповів журналістам, що, незважаючи на тиск з боку силових структур керівництво заводу продовжує роботу над проектами стратегічного розвитку підприємства.

"Ми зацікавлені в залученні інвестицій серйозних західних компаній - перш за все, американських. Це життєво важливо для того, щоб в стислі терміни вийти зі штучного створеної кризової ситуації і виконати план санації. Перші кроки на цьому шляху вже зроблені - зокрема наш акціонер вже мав зустріч з послом США, де, зокрема, обговорювалися питання організації такого співробітництва. Ми впевнені, що в кінцевому підсумку нинішні домовленості втіляться в конкретні проекти, які дозволять заводу повернути лідерські позиції на ринку і славу флагмана української промисловості", - заявив Шевченко.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"