ban2

До Гаазького трибуналу передали докази понад 300 злочинів на Донбасі

Організація "Міжнародне партнерство з прав людини" передала в Гаазький трибунал матеріал щодо військових злочинів на Донбасі

Про це повідомляє International Partnership for Human Rights (IPHR).

Налічується більш ніж 300 свідчень від жертв та свідків таких подій. Вони були зібрані у рамках проекту, направленого на недопущення безкарності за серйозні злочини під час воєнного конфлікту у східній Україні.

Координатор та юрист проекту Саймон Папуашвілі під час зустрічі з представниками трибуналу заявив, що загалом було проведено 32 місії та зібрано понад 300 свідчень. Відносно кожного епізоду зібрано супровідна інформація, додаткові деталі та відомості про можливих злочинців. Він переконаний, що хоча задокументовано злочини з обох боків конфлікту, все ж переважно мова йде про злочини, вчинені сепаратистами через небезпеку перебування на підконтрольній їм території України.

За словами керівника програми з прав людини та правосуддя у міжнародному фонді "Відродження" Романа Романова, влада України не в змозі забезпечити ефективне розслідування щодо всіх зафіксованих злочинів.

Він підкреслив зокрема недостатньо прозору діяльність українських чиновників на контрольованих сепаратистами територіях, вкрай політизований контекст розслідувань і корінні проблеми у діяльності системи українського правосуддя.

Польовий координатор місії Світлана Валько наголошує, що місія розраховує зібрати більше свідчень про злочини з українського боку, коли жертви будуть менш налякані, щоб розповісти про те, що їм довелося пережити. Місія нагадує, що український уряд 8 вересня 2015 року надав їй юрисдикцію над всіма міжнародними злочинами, вчиненими на території України. На основі зібраних місією матеріалів Гаазький трибунал здійснить первинний огляд ситуації в Україні і може ініціювати повноцінне розслідування міжнародних злочинів, які мали місце у східній Україні.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"