ban2

Росія причетна до катастрофи МН17: повний звіт Bellingcat

У своєму новому звіті команда Bellingcat встановила ще більше подробиць про "Бук", з якого був збитий у липні 2014 над Торезом рейс 17 Малайзійських авіаліній. У листопаді 2014 роки команда Bellingcat опублікувала звіт, в якому встановила, що самохідна вогнева установка (СВУ) "Бук", що збила рейс 17 Малайзійських авіаліній, - це "Бук 3х2" з російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується в Курській області. Ми назвали його "Бук 3х2", оскільки на момент публікації звіту нам не вдалося встановити другу цифру бортового номера, яка не читалася.

У нашому новому звіті ми однозначно встановили другу цифру номера "Бук 3х2" шляхом аналізу семи його відмінних рис, у тому числі характерної вм'ятини на пластині в передній частині лівого борту, білих відміток на шасі і комбінації підключення кабелів до лафет пускового пристрою.

Ця середня цифра - 3. Таким чином, до того, як середня цифра була стерта, "Бук", який збив MH17, мав номер 332. У ході підготовки цього розслідування члени команди Bellingcat виявили та проаналізували десятки фотографій різних СВУ "Бук", опублікованих військовослужбовцями 53-ї зенітно-ракетної бригади з 2010 року.

У повній версії звіту докладно описано, як ми "звузили коло підозрюваних" до трьох СВУ. В результаті порівняння семи унікальних особливостей ми встановили, що "Бук 332" - єдина СВУ, яка має спільні риси з "Бук 3х2", що потрапили на відео і фото в Росії в червні 2014 року і на сході України 17 і 18 липня 2014 року. Ми вивчили наступні сім особливостей: форму ушкоджень бічних щитків гусениць, комбінації різних типів котків (порожніх і зі спицями), вм'ятину в лівій бічній панелі, підключення кабельних з'єднань до лафет пускового пристрою, білі позначки на бічних щитках гусениць, шрифт і прогалини між цифрами, а також форму і розмір плям масла / кіптяви біля вихлопного отвору.

Повний текст звіту, доступний за посиланням, містить докладний аналіз кожної з цих характерних особливостей. У цій короткій версії наведено порівняння найбільш переконливих особливостей.

На фотографії "Бук 3х2" у високій роздільній здатності, що знята у місті Олексіївка Бєлгородської області, видно вм'ятину характерної форми на пластині в передній частині лівого борту.

Є чіткі фотографії таких самих пластин у "Бук 312", "Бук 322" і "Бук 332". Порівняння форми пластин, яке наведене нижче, демонструє, що така ж сама вм'ятина є тільки у "Бук 332":

Інша відмінна риса - підключення кабелів на частині СВУ, що обертається, до лафет пускового пристрою (частини, що хитається). По чотири кабелі зліва і справа ведуть до лафет пускового пристрою, що дозволяє порівнювати комбінації восьми кабелів.

У ході вивчення різних "Буків" ми встановили, що взаєморозташування і довжина кабелів відрізняються. На наступних двох малюнках наводиться порівняння підключення кабелів на "Бук 3х2" з таким самим на "Бук 312", "Бук 322" і "Бук 332".

Як видно, тільки для "Бук 332" підключення кабелів справа відповідає такому для "Бук 3х2". Кабель 4 (позначений синім) підключений до правого верхнього роз'єму на деталі, що обертається, пускового пристрою. Підключення кабелів у "Бук 312" і "Бук 322" відрізняється: кабель 4 підключений до правого нижнього гнізда. Крім того, взаєморозташування кабелів на "Бук 312", "Бук 322" і "Бук 332" відрізняється. Тільки у "Бук 332" взаєморозташування кабелів відповідає такому для "Бук 3х2".

Порівняння підключення кабелів з лівого борту вдалося виконати лише частково. Роз'єми на лафеті пускового пристрою не видно. Однак кабелі на "Бук 332" характерним чином розведені в сторони попарно. Таке ж саме взаємне розташування кабелів видно і на "Бук 3х2". При цьому схожість розташування кабелів з таким для "Бук 312" і "Бук 322" не спостерігається.

Поокремо жодна з семи відмінних рис не дозволяє однозначно встановити "особу" СВУ. Однак при розгляді всієї сукупності особливостей очевидно, що "Бук 332" - це "Бук 3х2".

Крім того, при порівнянні особливостей "Бук 3х2" і "Бук 332" на фото і відео з Росії з наявними відео та фотографіями "Бука" на сході України (що нижче називатиметься "Бук сепаратистів") видно, що ці три "Бука" - насправді одна й та ж машина.

Багато із зазначених вище особливостей, наприклад катки зі спицями, відмітка "Н-2200" та інші, або відсутні в українських "Буків", або зустрічаються у них дуже рідко. Зокрема, СВУ "Бук" українського 156-го зенітно-ракетного полку, що базувався в 2014 році в районі Луганська, Донецька і Маріуполя, не мають ніякої подібності з фото і відео "Бук 3х2" ні в Росії, ні в Україні. Таким чином, можна з упевненістю сказати, що 17 і 18 липня 2014 року на сході України було знято на фото і відео самохідну вогневу установку "Бук" під номером 332 російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується в районі міста Курськ. На одному з відео цей "Бук", який ми раніше позначали як "Бук 3х2", рухається в напрямку центру району, звідки, за оцінкою Ради по безпеці з Нідерландів, була запущена ракета, що збила MH17.

Нарешті, слід зазначити внесок різних російськомовних онлайн-спільнот у пошуки деяких матеріалів і знаходження важливих зачіпок. Зокрема, команда Bellingcat висловлює подяку співтовариствам flight-mh17.livejournal.com і forum.smolensk.ws за уважність і ретельність при вивченні матеріалів, зокрема, за виявлення вм'ятини на пластині в передній частині лівого борту "Бука 332" і особливостей опорних котків різних СВУ "Бук".

Повний текст за посиланням:

http://www.slideshare.net/ssuser2166a5/32-bellngcat

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"