ban2

Фейгін: Санкції щодо РФ запроваджувалися не за Донбас, а за Крим

19

Санкції щодо РФ запроваджувалися не за Донбас, а за Крим. І скасувати їх можна, тільки повернувши Крим до складу України.

Це підкреслив Марк Фейгін, адвокат заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, на прес-конференції в Укрінформі.

"Має бути створений міжнародний формат щодо статусу Криму і щодо того, що там відбувається з правами людини. Зрештою ми маємо добитися того, щоб у Криму припинилися репресії, і громадяни, які залишилися в окупованій зоні, могли користуватися такими самими громадянськими, політичними правами, якими повинні були б користуватися в умовах політичної демократії, якої у Росії немає, але яка є в Україні, при всьому її хаосі", - сказав Фейгін.

Він додав, що Міжнародний правозахисний комітет і інші ініціативи потрібні для того, щоб питанням кримських татар займалися не лише кримські татари.

"Це не лише їхнє питання внутрішнє. Це питання всіх нас. І завдання такої організації - у тому, щоб ця тема стала порядком денним у світовій повістці - права людини, репресії, положення громадян мають обговорюватися на відповідних рівнях, а не ігноруватися. Міжнародні політики мають пам'ятати, що санкції щодо РФ запроваджені конкретно за окупацію Криму, не за Донбас. І коли раптом ми чуємо, що ці санкції мають бути скасовані, оскільки є прогрес у досягненні у нормандському форматі реалізації Мінських угод, то це свідомий блеф. Санкції запроваджувалися не за це. Санкції запроваджувалися за порушення міжнародного права у частині анексії Криму, і рівно тоді вони мають бути скасовані, коли ці порушення припиняться", - підкреслив Фейгін.

Він зазначив також, що репресії у Криму відбуваються на фоні інформаційного вакууму. Там зараз неможливо провести жодної конференції, жодного моніторингу, жодної місії. Всі ініціативи й польові місії, які намагалися здійснювати правозахисні організації, в основному з Росії, оскільки українським організаціям і активістам важко опинитися на території Криму, припинилися повністю.

"Туди їздить генерал МВС Москалькова, яка зараз є уповноваженим з прав людини. Це знущання у найостаннішій стадії - коли генерал МВС є в Росії омбудсменом. Ну, начебто у гітлерівській Німеччині Гіммлера б призначили омбудсменом", - обурився адвокат.

Тим часом є практичні, абсолютно прикладні цілі, які треба вирішувати.

"А хто веде моніторинг справ? Які справи політичні й скільки їх? Скільки зниклих безвісти? Як надати допомогу тим, кого скоро засудять? Що відбувається у сімферопольському СІЗО, де сидять активісти? Як це все вирішувати Українській державі? Як координувати з міжнародними правозахисними організаціями? Потрібні такі організаційні форми, які артикулюватимуть відповідні питання прав людини, припинення репресій, захисту громадянських і політичних прав кримських татар", - сказав Фейгін.

При цьому він зазначив: мета комітету - передусім правозахисна, громадська і як похідна від цих двох - політична.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у вівторок народний депутат України, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров анонсував створення Міжнародного правозахисного комітету у справах Криму, який залучатиме у тому числі й міжнародну допомогу для забезпечення прав людини на півострові.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"