ban2

Навіть Путін не радує. Вперше за 10 років відпустка погіршила настрій росіян

Всі останні 10 років у третьому кварталі споживча довіра росіян міцніла або принаймні не змінювалася - позначався післявідпустковий підйом. Але у 2015 році тренд обірвався: багатьом довелося економити на літньому відпочинку

Міжнародна компанія Nielsen оцінила значення Індексу споживчої довіри росіян: у третьому кварталі він дорівнює 74 пунктам (падіння на чотири пункти в порівнянні з попереднім кварталом), пише РБК.

Історичний мінімум в 72 пункту був зафіксований у першому кварталі 2015 року (дослідження проводиться з 2005 року). 

У попередні десять років індекс в третьому кварталі "жодного разу не скочувався в негативний тренд" (або залишався стабільним, або показував зростання), що було наслідком "загального піднесеного настрою у відпускний період", пише Nielsen. І ось тепер післявідпустковою ефект не виявився.

Індекс Nielsen розраховується з використанням трьох показників: оцінки споживачами перспектив на ринку праці, характеристики власного фінансового становища і готовності витрачати грошові кошти.

Якщо індекс перевищує 100, це свідчить про те, що в середньому людей, налаштованих оптимістично за цими параметрами, більше, ніж песимістів. Якщо значення індексу нижче 100, спостерігається перевищення числа песимістично налаштованих громадян над числом оптимістів. Експерти Nielsen провели своє дослідження в 60 країнах і опитали більше 30 тисяч онлайн-споживачів у період між 10 серпня і 8 вересня 2015.

Спостережувана динаміка пов'язана з серпневим ослабленням рубля: всі розуміють, що це знак, що ціни знову будуть рости, пояснила комерційний директор Nielsen в Росії Ілона Лепп. Крім того, позначилося те, що від звичного відпочинку цього року довелося відмовитися.

Нарешті, за словами експерта, значно зросла частка тих, хто вважає, що країна в рецесії, - склався такий інформаційний фон, що люди зрозуміли: криза мине нескоро.

Дійсно, частки тих, хто вважає, що економіка Росії перебуває в стані рецесії, і тих, хто вважає, що незабаром з кризи країна не вибереться, досягли 79 і 45% відповідно. Ці цифри вище результатів минулого кварталу на 15 і на 11 п.п.

Показники економії збільшуються по всіх групах товарів і послуг (які відслідковує Nielsen), включаючи туристичні поїздки. 58% опитаних економлять на одязі (на 2 п.п. більше, ніж у попередньому кварталі), 57% респондентів зменшили витрати на розваги (+3 п.п.), 52% обмежують витрати на короткі відпустки і вихідні (+7 п .п.).

"На тлі загального звикання до поганих новин ми не очікуємо ні істотного зростання, ні істотного падіння споживчої довіри в найближчим часом - звичайно, за умови відсутності нових зовнішніх шоків", - каже Ілона Лепп.

За даними Росстату, за січень-вересень 2015 року реальні наявні доходи росіян скоротилися на 3,3%. Сприятливого фінансового стану в найближчий рік очікують тільки 36% опитаних Nielsen споживачів. Згідно з результатами опитування ВЦВГД, проведеного наприкінці вересня, близько третини громадян побоюються проблем із заробітною платою: 36% респондентів турбуються про можливе зниження окладу, 31% відзначили побоювання, пов'язані із затримками виплат.

Ці цифри менші, ніж результати початку року (у січні частки були 40 і 37%, відповідно), але вище, ніж літні показники (32 і 30% за результатами липневого опитування).

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"