ban2

США вдарили по Росії "мілдронатом". На Ігри в Ріо не поїдуть 100 росіян

Марія Шарапова, олімпійський чемпіон Єлістратов, фігуристка і чемпіонка Олімпіади Боброва - російські спортсмени масово здають позитивні допінг-проби внаслідок історії з "мілдронатом".

У світовому спорті відбуваються дуже цікаві речі. Після допінгового скандалу у легкій атлетиці і розслідування WADA, за результатами якого російських легкоатлетів відсторонили від міжнародних змагань, а у московській антидопінговій лабораторії знайшли сліди діяльності ФСБ, сталася чергова історія.

З 1-го січня 2016-го року WADA заборонила спотсменам вживати препарат мілдронат, додавши його до серйозної категорії заборонених (гормони, модулятори метаболізму).

У WADA оприлюднили повідомлення про майбутню заборону ще у вересні 2016 року. І ніби все нормально, препарат виводиться з організму за тиждень, і було б дурістю вживати його перед забороною чи після неї, але вже після 1-го січня у крові російських спортсменів почали масово виявляти мілдронат. Щоб картина була повною, "погоріли" на ньому й двоє українських біатлоністів - Абрамова та Тищенко.

Що взагалі відбувається?

Позитивні допінг-тести на мілдронат здали лідер чоловічої збірної Росії з шорт-треку, олімпійський чемпіон 2014 року в естафеті, чемпіон світу 2015 року на дистанції 1500 м і абсолютний чемпіон Європи 2016 року року Семен Єлістратов, Олімпійська чемпіонка - 2014 з фігурного катання Катерина Боброва, переможниця п'яти турнірів "Великого шолома", призер олімпійських ігор - 2012 з тенісу Марія Шарапова, п'ятикратний чемпіон світу з ковзанярського спорту Павло Куліжніков, Волейболіст московського "Динамо" і збірної Росії Олександр Маркін, шорт-трекістка Катерина Константинова та біатлоніст Едуард Латипов.

На Росії вже ходить інформація, що всіх російських спортсменів можуть відсторонити від Олімпіади-2016 в Ріо, бо вони всі вживають мілдронат. Але бюджетні кошти на закупівлю продовжують виділятися навіть попри заборону.

Що таке цей мілдронат?

Цей препарат було винайдено ще у 70-х роках минулого сторіччя у Латвії, він належить до групи гормонів та модуляторів метаболізму і допомагає організму швидше відновлюватись, що важливо для спортсменів. Винахідник мілдронату Івар Калвінш взагалі не вважає цей препарат допінгом, наполягаючи на тому, що він не сприяє підвищенню фізичних здібностей людини, а служить лише захисним чинником.

Мілдронат можна придбати у будь-якій аптеці. І користуються ним активно саме у країнах СНД.

У чому подвох?

Раніше було відомо, що мілдронат виводиться з організму за тиждень. Але з Франції прийшли дослідження, які виявили, що мілдронат може виводитися з організму протягом 120 днів. Він має властивість накопичуватися в організмі, якщо використовувати його постійно.

WADA не просто так почала роботу над забороною мілдронату. Всесвітнє антидопінгове агентство включило мілдронат в список заборонених препаратів після звернення антидопінгового агентства США, який отримав з конфіденційного джерела інформацію про використання спортсменами зі Східної Європи цієї речовини в якості допінгу, повідомляє USA Today.

З листопада 2014 WADA здійснювало контроль за використанням мілдронату, а в кінці 2014-го провело дослідження 8300 випадкових зразків сечі, з яких мілдронат був знайдений в 182 (2,2%). Той факт, що всі ці аналізи належали спортсменам зі Східної Європи, і стали підставою для внесення препарату в список заборонених.

Ми не намагаємося вигородити Росію і препарат мілдронат. Він, безперечно, є допінгом, оскільки допомагає спортсменам адаптуватися до великих навантажень.

Але у США могли зіграти на випередження. Там, швидше за все, знали про властивості мілдронату накопичуватися в організмі, чого не передбачили на Росії.

Що буде далі і в чому суть?

Насправді, враховуючи допінговий скандал у легкій атлетиці, на Росію в подальшому чекають великі проблеми. Справа в тому, що препарат мілдронат дійсно дуже популярний серед російських спортсменів. Цілком можливо, що дуже скоро з'явиться багато прізвищ зірок спорту з Росії, які попадуться на ньому. Вони, як і Марія Шарапова, не поїдуть на Олімпіаду. Але набагато гіршим є те, що прізвища зірок такого калібру і кількість допінгових історій можуть послужити гарним приводом до дискваліфікації і відсторонення російських спортсменів від ОІ-2016 в Ріо-де-Жанейро.

На Росії цю справу назвуть політичною. Там вже скликають засідання Держдуми. Але загалом допінгова історія є справжнім провалом міністра спорту Мутка і перемогою Заходу.

Вже зовсім скоро ми можемо стати свідками допінгових справ проти зіркових російських біатлоністів, які є одними з кращих у світі. А біатлон - це саме той вид спорту, де можна знайти допінг.

Скільки спортсменів можуть не поїхати на Олімпіаду?

Якщо говорити про відсторонення легкоатлетів, то вже зараз від Росії ліцензії отримали 86 спортсменів. максимальна кількість ліцензій у легкій атлетиці - 133.

Якщо говорити про інші види спорту, то йдеться про 222 олімпійські ліцензії і ще на 84 ліцензії Росія претендує в тих видах спорту, в яких власники ліцензій визначаються з олімпійських рейтингам відповідних Міжнародних спортивних федерацій.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"