ban2

Прем'єр Японії підтвердив намір вирішити територіальне питання з РФ


КИЇВ. 1 грудня. УНН. Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе підтвердив сьогодні свій намір вирішити територіальне питання з Росією. Про це глава японського уряду заявив на зустрічі з мером міста Немуро Сінсуке Хасегава, передає УНН з посиланням на "Эхо Москвы".
"Я вирішу проблему північних територій і укладу мирний договір. Як політик, як прем'єр-міністр я хочу добитися цього у що б то не стало", - зазначив Абе.
Мер північного японського міста, у свою чергу, нагадав, що прем'єр "вже сім разів зустрічався з російським президентом". "Я хочу, щоб ви обов'язково вирішили це питання за свій прем'єрський термін", - додав Хасегава.
"Північними територіями" в Японії називають острови у південній частині Курильської гряди, що належать Росії.
Раніше Володимир Путін також заявляв, що Росія також зацікавлена у вирішенні проблеми Курильських островів.
Довідка УНН: територіальна прикордонна суперечка між Японією та Росією щодо приналежності південних островів Курильської гряди — Ітурупу, Кунаширу, Шикотану і Хабомаю, виникла в результаті окупації островів радянськими військами в 1945 року під час японсько-радянської війни, складової Другої світової війни.
Зокрема, під час підписання Сан-Франциського мирного договору 1951 року із союзниками, Японія відмовилася від Курил та Південного Сахаліну, однак не визнала радянського суверенітету над ними. СРСР, правонаступником якого є Росія, Сан-Франциський договір не підписав, вважаючи Курили своїми на підставі домовленостей союзників в ході Другої світової війни.
Вирішення суперечки в міжнародних судових інстанціях блокується Росією. Територіальний диспут є головною перепоною для укладання мирного договору між Японією і Росією після Другої світової війни, стримуючи розвиток японсько-російських відносин.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"