ban2

У Києві презентували Інститут книги

Сьогодні на засіданні Комітету з питань культури і духовності відбулася презентація законопроекту про створення Інституту книги.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Під час засідання Комітету з питань культури і духовності народний депутат Микола Княжицький, автор та ініціатор законопроекту, розповів про створення Українського інституту книги.

"У нас, на жаль, ситуація така, що немає і не було протягом тривалого часу єдиного органу, який би опікувався і питанням видавництва, і питаннями підтримки читання, і питаннями підтримки українського читання за кордоном, і питаннями підтримки бібліотек і бібліотечних фондів. Ці функції в Україні розділені частково між Держтелерадіо, що залишилося спадком від пострадянської системи, коли цей орган створювався під конкретних осіб, але потім, оскільки у нас часто люблять створювати різні органи під певних осіб, одна частина цих функцій перейшла до Міністерства інформації, інша - до суспільного мовлення, українська книжка залишилася у віданні Держтелерадіо. А інші програми знаходяться у різних відомствах, і часто ними ніхто не опікується.

Тому сама логіка законопроекту передбачала не конкретні завдання, для того, яким чином підтримувати книжку і бібліотеки. Це питання наступне. Логіка законопроекту структурна: має в країні бути орган, який опікується цими питаннями", - зазначив Микола Княжицький.

Народний депутат наголосив, що Інститут треба створити вже зараз, бо саме зараз йде розподіл бюджету на наступний рік. "Часу в нас мало, якщо ми будемо рухатися конструктивно, в нас все вийде... Законопроект треба прийняти у першому читанні", - сказав він.

За його словами закон не каже зачиняти чи не зачиняти видавництва чи книгарні, він ними опікується.

"Інститут книги – це польська модель розвитку. Це спеціальне відомство, яке має опікуватися книговиданням", - зазначив Микола Княжицький.

Як уточнив автор законопроекту, це буде державна установа, але з наглядовою радою, яка буде підпорядковуватись громадськості.

"Наш комітет неодноразово підіймав це питання на форумах, зустрічах і багато письменників і видавництв підтримали цю ідею", - додав Княжицький.

Директор польського Інституту Книги Гжегож Гауден розповів про роботу та структуру Інституту в Польщі.

Зокрема, директор поділився польським досвідом та розповів, як відбувалося становлення інституту і що його головним завданням є підтримка рівня читання серед поляків.

Ідею Інституту книги підтримали Мирослав Маринович, Богдана Матіяш, Кость Москалець, Тарас Возняк, Леонід Фінберг, голова української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, Директор польського Інституту книги Гжегош Гауден.

Media

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"