ban2

Харківські школярі зможуть обміняти сміття на комп’ютер

В середині квітня в Харківському районі області стартує новий екологічний проект. У 30 школах екологи встановлять контейнери для вторинної сировини, а на уроках дітям розповідатимуть, чому важливо сортувати сміття, пише Вечерний Харьков.

«Звалища – це проблема найближчих до великого міста районів. Щоб не платити за вивезення сміття, у городян є спокуса вивезти його в яр або лісосмугу, – розповідає голова ГО «Добра воля» керівник проекту «Еколендінг» Артем Костецький. – Крім того, проблемою є відсутність у більшості населених пунктів системи вивозу з приватного сектора ТПВ. Ми вирішили, що потрібно переймати досвід країн, які роблять ставку на роздільний збір сміття і недопущення утворення сміттєзвалищ. В цьому році ми отримали фінансову допомогу від спонсорів і вже встановили в населених пунктах Харківського району 20 комплектів баків для роздільного збору сміття. Комплект складається з чотирьох баків – окремо для металу, пластику, скла, паперу. Таким чином весь вміст баків потрапляє на переробку. За три місяці близько двох тонн сміття вивезено не на звалища і полігони, а утилізовано або здано в приймальні пункти вторинної сировини».

За словами Артема Костецького, в перспективі організація планує встановити ще 200 комплектів баків в Люботині, де на полігоні будується сміттєпереробна лінія. А зараз на грант американського агентства США з міжнародного розвитку (USAID) біля шкіл Харківського району активісти встановлюють 30 комплектів баків.

«Крім того, в 30 школах Харківського району та міста Люботина ми проведемо лекції про те, як правильно сортувати сміття і чому це потрібно: для молодших класів уроки будуть проходити в ігровій формі, для старшокласників – у вигляді презентацій. Через школярів ми хочемо достукатися до старшого покоління, – пояснює Артем Костецький».

Але і це не все. Виходячи за рамки грантового проекту, з початку нового навчального 2016-2017 року при цих школах активісти хочуть почати проект «Збираємо сировину – міняємо його на комп'ютер». Комп'ютери будуть придбані за гроші, виручені від здачі вторинної сировини на переробку.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"