ban2

Українці таки поборються за "Оскар"

Документальна стрічка, знята в ко-продукції США, Великої Британії та України, потрапила до лонг-листа номінантів.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Wrap.

Американсько-британсько-український документальний фільм 2015 року, написаний, спродюсований і знятий Чедом Грасією, потрапив до лонг-листа номінантів на премію "Оскар".

Назва стрічки "Російський дятел" пов'язана з відомим радіосигналом, який транслювався Радянським Союзом на Захід у 1970-ті роки. У документальному фільмі Федором Александровичем розслідується Чорнобильська катастрофа, точніше справжні її причини.

Це режисерський дебют Чеда Гресіа. Прем'єра стрічки відбулася 24 січня 2015 року у конкурсі "Закордонне документальне кіно" на кінофестивалі "Санденс"-2015. Тоді фільм здобув Гран-прі за найкращий закордонний документальний фільм.

За словами режисера фільму Чеда Грасіа, оператор Артем Рижиков був поранений пострілами снайперів під час зйомок на Майдані, а його обладнання було знищено. Після цього Грасіа на краудфандинговій платформі Indiegogo провів збір коштів на його лікування та закупівлю нового обладнання.

"Російський дятел нагадує, що в Україні все ще йде війна. Незалежно від того, прав Федір чи ні щодо того, що сталося в Чорнобилі в минулому, ми повинні дослухатися до його складних і химерних попереджень про майбутнє", - так писав про стрічку кореспондент The Guardian.

Нагадаємо, Україна цього року не встигла подати заявку на включення вітчизняного фільму до лонг-листа номінантів у категорії "найкращий фільм іноземною мовою".

Media

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"