ban2

Верховна Рада дозволила закуповувати ліки через міжнародні організації

Народні депутати ухвалили закон, яким дозволили закуповувати ліки через міжнародні організації

За прийняття закону №2150 проголосував 241 народний депутат, передає Еспресо.TV із посиланням на "Українську правду".

Таким чином запроваджено окрему процедуру закупівлі для лікарських засобів, що закуповуються за рахунок коштів держбюджету, без застосування закупівельних процедур, визначених Законом України "Про здійснення державних закупівель", через міжнародні спеціалізовані фонди, організації та механізми ООН, Міжнародну асоціацію забезпечення медикаментами (International Dispensary Association), Королівську Агенцію Великої Британії (Crown Agents), Глобальний механізм із забезпечення лікарськими засобами (Global Drug Facility), Партнерство у сфері постачання та управління поставками (Partnership for Supply Chain Management).

Крім того, законом передбачено запровадження спрощеної та безкоштовної процедури реєстрації лікарських засобів, які будуть закуповуватися цими організаціями.

Закон також відносить такі ліки до категорії життєво-необхідних товарів з метою їхнього подальшого звільнення від додаткового імпортного збору, встановленого Законом України "Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року" від 28.12.2014 р. № 73-VII. При цьому, законом передбачається скорочення терміну реєстрації таких лікарських засобів до 14 робочих днів (7 робочих днів на проведення експертизи реєстраційних матеріалів + 7 робочих днів на прийняття рішення про реєстрацію чи відмову у реєстрації).

Законом також передбачено, що ввезення лікарських засобів, які будуть закуповуватися спеціалізованими організаціями, буде здійснюватися за спрощеним порядком, який передбачає наявність у постачальника лише одного документу – сертифікату якості серії лікарського засобу, що видається виробником (без ліцензії на імпорт лікарських засобів).

Запропоновані законом положення носять тимчасовий характер і будуть застосовуватися протягом наступних 4-х років (до 31 березня 2019 року).

Такі закупівлі будуть здійснюватися за угодами, що укладатимуться між відповідною спеціалізованою організацією та Міністерством охорони здоров'я України.

При цьому функції Міністерства охорони здоров'я України як головного розпорядника бюджетних коштів не передаватимуться спеціалізованій організації.

Остання лише надаватиме Міністерству охорони здоров'я України послуги з організації та проведення закупівель та/або інші послуги, пов'язані із закупівлею. Перелік таких послуг визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"