ban2

Чарівний світ пісьменниці Наталії Гавриленко (Симони Вилар)


Наталія Гавриленко (Симона Вилар, Наталія Образцова) сучасна українська письменниця, прозаїк, працююча в жанрах історичного любовного роману і слов'янського фентезі, книги якої неодноразово перевидаються на території Росії і України.
Закінчила історичний факультет Харківського державного університету. Почала публікуватися в 1994, спочатку в Москві під псевдонімом Симона Вилар (у той час видавництва вважали вигіднішим видавати книги іноземних авторів). При цьому у вихідних даних прізвище Гавриленко вказувалося як автора "перекладу з французької". Потім публікувалася під своїм дівочим прізвищем Образцова, а пізніше повернулася до колишнього псевдоніма. Її книги видаються як в Росії, так і на Україні.
Наталія згадує: «Мене дещо бентежила пісня Володимира Кузьміна "Симона", яка користувалася в ті роки надзвичайною популярністю, і усі знайомі вважали справою честі заспівати її мені : "Симо-о-о-о-на, девушка моей мечты ". Відтоді я дещо недолюблюю цю пісню»
Деякий час Симона видавалася в Росії, в Москві, у видавництві "эксмо", а потім (з 2002 р.) почала співпрацювати з українським видавництвом "Книжковий Клуб". Її книги видавалися також в російському видавництві "Крилов" і українському "Зелений пес".
В середині 90-х років популярність здобули два її цикли історичних романів - "Ганна Невіль" і "Нормандська легенда" - кожен з яких складається з чотирьох книг. Відповідно, "Ганна Невіль" включає романи "Обручена з трояндою", "Делатель королів" (пізніше видавалася під назвами "Коронатор" і "Любов вигнанки"), "Замок на скелі", "Тяжкість вінця". Дія циклу відбувається в Англії і часткова у Франції в XV столітті під час війни Алої і Білої троянд. Головна героїня - Ганна Невилл, дочка Річарда Невилла, 16-го графа Уорика, якого прозвали "Делатєлєм королів", стала дружиною короля Англії Річарда III. До складу циклу "Ема Пташка" ("Нормандська легенда") входять романи "Полонянка вікінгів" (пізніше видавалася під назвою "Вітер з півночі"), "Принцеса вікінгів", "Дике серце" (пізніше видавалася під назвою "Вогняний вир") і "Лісова герцогиня".
113034900

Дія відбувається на початку X століття, починаючись в Норвегії, основні події відбуваються на території сучасної Франції. Основний сюжет - непроста любов-ненависть реальних історичних осіб - Еми з Байе (справжнє ім'я Поппа, замінене на Ема зважаючи на його неблагозвучність для російськомовних читачів) і вікінга Ролло, що став засновником і першим герцогом історичної області на території сучасної Франції - Нормандії.
Потім Наталія Гавриленко стала автором ряду інших історичних романів. Серед них історичний детектив "Замок таємниць" (про часи громадянської війни в Англії в середині XVII століття), роман "Королева на додаток", про долю сестри Генріха VIII Мері Тюдор, королеви Франції, "Сповідь суперниці" (пізніше видавалася під назвою "Мій улюблений хрестоносець") час дії - останні роки правління Генріха I, XII ст..
Після ряду творів на західну тематику, автор приступила до написання книг з вітчизняної історії.
Роман "Чужак" присвячений часам Київської Русі, подіям 882 роки, коли Олег Віщий захопив київський престол, вбивши при цьому князів Аскольда і Діра.

437866535

Серія романів "Відьма" написана в жанрі історичних "фентезі" з епохи дохристиянської Русі, головною героїнею є дівчина з племені древлян, що має магічні здібності. Для Симони Вилар ця серія стала своєрідним експериментом. Пісьменниця розповідала: «Раніше я не сильно любила жанр фентезі - вважала його чимось несерйозним, придуманим американцями із-за стислості їх історії, в якій не було колоритного часу замків і лицарів. Але потім прочитала твори Г. Л. Олди, Єлизавету Дворецьку і Ніка Перумова, і вирішила спробувати. Проте надихає мене все ж Клио - муза історії. Тому і своє фентезі я стала писати, спираючись на історію. Основу для цього давав багатий міфологічний матеріал нашої землі. Відома у нас іноземна фентезі зачарувала усіх, грунтуючись на західному фольклорі, вже усі знають ельфів, гномів, історії про магів і драконів. Ну а наше вітчизняне? Та ж Баба Яга і Чахлик Безсмертний, лісові мавки і домові. Це адже наша міфологія, яку багато хто ототожнює тільки з дитячими казками. Я ж віднеслася до усього цього серйозно, міфологічні істоти у мене в романах реальні, як і історичні князь Ігор і Ольга, воєвода Свенельд, поряд з якими у мене живе явна і відчутна нечисть, плетуть своє чаклунство волхви, б'ють джерела живої і мертвої води. Жанр "фентезі" дозволив мені з'єднати воєдино здавалося те, що нез’єднується.»
Величезною популярністю користується і історико-сентиментальна трилогія "Светорада" про смоленську княжну, отаку "слов'янську Анжеліку", що жила за часів князя Олега, - кінець IX почало X вв.
Наталія Гавриленко не залишає і західноєвропейську історію: в 2010-2011 рр. вийшла ділогія "Далеке світло" ("Леді-послушка", "Лицар світла"). У 2013-2014 рр. випускається трилогія "Тінь меча" про часи Третього хрестового походу: в 2013 р. випущений перший роман трилогії - "Лазарит", в 2014 р. - другий роман трилогії - "Ассасін", а в квітні 2015 р. завершальний роман трилогії - "Паладін".

712646212

Симона Вилар - медиевист. На питання, чи не хоче вона написати роман про сучасне життя, Симона відповідає: "Не хочу"! Замислювалася над романом, дія якого відбувається в розпал Наполеонівських війн, але поки що усі її книги про Середньовіччя в Західній Європі і про Київську Русь.
Ось що пише Симона з приводу історичності своїх романів : «Оскільки я пишу про минуле, то намагаюся як можна точніше передати колорит епохи що описую, стежити за історичною канвою, вплітати в оповідання достовірні факти, які б розширили кругозір моїх читачів. І якщо після прочитання книги, вони стануть краще розбиратися в тому або іншому історичному періоді або захочуть самі перевірити, як що було в ті далекі часи - я вважаю своє завдання виконаним. Бо історія дуже цікава, навіть якщо комусь не пощастило з учителем цього предмету в школі. Але для цього і існуємо ми, письменники-історики, які прагнуть захопити тим, що залишилося (чи не залишилося) в пам'яті зі школи, зробити минулі епохи зрозумілими і цікавими, залишити знання.»
За свою творчість Наталія має нагороди:
2009 р. Премія "Фіолетовий кристал" за твір "Светорада Медова" на III Кримському фестивалі "Сузір'я Аю-Даг" - за кращий твір, звернений до історії, культури Криму.
2010 р. Премія "Баст" - 1 місце за твір "Відьма княгині" за кращу історичну фантастику.
2010 р. "Светорада Золота" в п'ятірці кращих книг Книжкового Клубу за 5 років.
2010 р. "Кращий вітчизняний історичний роман" (книга "Вітер з півночі"), а також призер в номінаціях "Кращий вітчизняний фантастичний роман" ("Відьма") і "Кращий вітчизняний автор історичного роману" на сайті Lady.webice.ru, що проводив голосування про кращих авторів і романи, при допомозі незалежного голосування в Інтернеті.
2011 р. Переможниця підсумків дослідження журналу "Головред", найуспішніших письменників України, що оприлюднили ТОП-10, враховуючи виключно наклади проданих екземплярів книг на території України.
2011 р. Премія фонду "Ренесанс" за гідне представлення рідного міста Харкова у фантастичній літературі.
2012 р. Лауреат літературної нагороди "Золоті письменники України".
2012 р. По рейтингу журналу ФОКУС лідер продажів книг з України за 2012 рік.
2013 р. Премія "Карамзінский хрест" на конференції Басткон 2013 за видатні досягнення в історичній літературі.
Читаючи твори Наталії Гавриленко відпочиваєш, отримуєш насолоду від розширення свого кругозору та від занурення у чарівний світ давньої історії.
Серія "Ганна Невіль" :
1. Обручена з трояндою (Королівський гонець) (1994)
2. Любов вигнанки (Коронатор, Делатель королів) (1994)
3. Замок на скелі (1994)
4. Тяжкість вінця (Підступний герцог) (1994)
Серія "Нормандська легенда":
1. Вітер з Півночі (Полонянка вікінгів) (1996)
2. Принцеса вікінгів (1996)
3. Дике серце (Вогняний вир) (1996)
4. Лісова герцогиня (1997)
Серія "Відьма":
1. Відьма (2006)
2. Відьма і князь (2007)
3. Відьма княгині (2009)
4. Відьма в Царьграде (2012)
Серія "Светорада" :
1. Светорада Золота (2008)
2. Светорада Медова (2008)
3. Светорада Бурштинова (2009)
Дилогія "Далеке світло":
1. Сповідь суперниці (Поєдинок суперниць, Мій улюблений хрестоносець) (2003)
2. Леді-послушка (2010)
3. Лицар світла (2011)
Трилогія "Тінь мечу" :
1. Лазаріт (2013)
2. Ассасін (2014)
3. Паладін (2015)
Внесерийные книги:
Замок таємниць (1998)
Королева на додаток (2002)
Чужак (2006)

Інформація зібрана на літературних сайтах;
на сайті шанувальників Симони Вилар;
вікіпедія

Підготувала Людмила Тищенко

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"