ban2

Гонтарева прогнозує зростання економіки та фінансову стабільність 2016 року

У 2016 році реальний ВВП України зросте на 2,4%, інфляція становитиме 12%, а дефіцит платіжного балансу буде незначним. Про це заявляє голова Нацбанку України Валерія Гонтарева, передає Еспресо.TV із посиланням на "Радіо Свобода".

За її словами, українська економіка демонструє зростання упродовж двох кварталів, а фінансова система та ситуація на валютному ринку є стабільними понад сім місяців.

"Ми живемо в умовах плаваючого курсу. Але як тільки на ринку виникає ситуація, схожа на паніку, НБУ готовий активно брати участь у ринку. Останнім часом ми проводимо валютні аукціони і для купівлі, і для продажу валюти, щоб зменшити коливання. Так, за рік Нацбанк викупив на ринку 1,7 мільярдів доларів і наповнив золотовалютні резерви. Це означає, що ми фактично знайшли рівноважний курс гривні", – сказала Гонтарева у неділю, 29 листопада, під час курсу лекцій "Макроекономіка від перших осіб".

За словами голови НБУ, стабілізувати ситуацію вдалося лише завдяки фінансовій допомозі МВФ та інших донорів, а також – жорстким адміністративним заходам у фінансовому секторі.

"Коли я днями зустрічалася з головою центробанку Нової Зеландії, і вкотре розповідала, що відбувалося в Україні, що ми втратили 25% ВВП і 30% валютної виручки, що відтік депозитів населення становив 40% – для керівників центральних банків усього світу це звучить наче якийсь трилер", – зазначила Гонтарева.

Серед найбільших проблем фінансового та банківського сектору у 2014-15 роках вона називає трикратну інфляцію, втрату активів у Криму та на частині території Донбасу, а відтак – неможливість бізнесу повертати кредити банкам.

"Всі ці фактори свідчили про те, що українська банківська система перебуватиме не в дуже хорошому стані. Зі 180 банків 60 визнані неплатоспроможними. З 35 найбільших банківських установ, які пройшли стрес-тести, 13 банків виконали умови, 18 – потребували докапіталізації, а ще 6 – були виведені з ринку", – пояснює голова НБУ.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"