ban2

В Україні відкрилася перша фабрика 3D-друку з металу та кераміки

Український стартап Kwambio, відомий як онлайн-платформа дизайнерських 3D-форм, запустив перше в Україні виробництво 3D-друку повного циклу

Про це повідомляє AIN.UA.

Виробництво спеціалізується на керамічних і металевих виробах і працює як з бізнесом, так і з індивідуальними замовленнями. Вже сьогодні можна замовити друк виробів з кераміки, а в листопаді стартують цехи з виробництва моделей з бронзи.

Раніше в цьому році компанія запустила в Нью-Йорку інтернет-магазин дизайнерських товарів, вироблених на замовлення з кераміки і різних металів з використанням технологій 3D-друку.

Kwambio співпрацює з дизайнерами та незалежними студіями (Chen Chen & Kai Williams, byAMT, Andrew Sack, Jim Drain і багатьма іншими), а також уклала партнерські угоди з різними компаніями-виробниками. Однак тепер стартап буде пропонувати керамічні і металеві товари власного виробництва в Одесі.

"Ми намагалися працювати з американськими партнерами. Але якість, ціни і терміни виробництва нікуди не годилися. Чашка за $100, яку треба чекати п'ять тижнів... Тому вирішили відкрити власне виробництво. Розробили свої власні матеріали для друку та гарантуємо терміни виробництва в 2-3 рази швидше. Ну і ціна, звичайно, в рази нижче", - пояснив засновник і СЕО Kwambio Володимир Усов.

"Наша мета - пропонувати продукцію високої якості за доступними цінами, щоб зробити 3D-друк і виробництво якісних товарів доступними більшості людей і компаній", - підсумував він.

Особливістю виробництва Kwambio є використання промислових 3D-принтерів в поєднанні з традиційними технологіями.

"У світі існує велика кількість технологій 3D-друку, але всі вони засновані на базі технології пошарового наплавлення матеріалу із заданими координатами. Такий спосіб використовується для друку виробів з різних матеріалів", - пояснив Олександр Мустафаєв, винахідник першого 3D-принтера в Центральній Європі і за сумісництвом головний інженер Kwambio.

Однак з керамікою складніше. Керамічні вироби друкуються шар за шаром, як і моделі з пластику, але після виробництва об'єкт потрібно відправити у піч для випалу - як при традиційному гончарному методі. Пізніше керамісти наносять глазур і проводять повторний випал.

Цільова аудиторія проекту найширша. Kwambio друкує готові товари, які можна купити на сайті, а також приймає замовлення дизайнерів, компаній і звичайних користувачів. Ідею об'єкта можна принести навіть у вигляді скетчу на серветці - фахівці стартапу створять 3D-модель, порадять оптимальний матеріал, надрукують прототип, при необхідності внесуть правки і потім надрукують фінальний продукт або серію виробів.

Весь процес від скетчу до готового продукту в середньому займає два тижні. А за процесом виробництва можна спостерігати в реальному часі на сайті Kwambio - в одному з цехів встановлена камера онлайн-трансляції.

За словами Усова, запуск власного виробництва команда готувала п'ять місяців. За цей час у Kwambio розробили не тільки особливі способи друку, але і власні матеріали, що дозволяють одержати більш ніж 80 видів оздоблення виробу. Матеріал міцний і надійний - надруковані Kwambio керамічні вироби можна мити в посудомийній машині, використовувати в духовці.

Потужностей Kwambio достатньо для виробництва понад тисячі товарів на місяць, запевняють у компанії. На сьогодні працює два цехи з 3D-друку кераміки, тому поки команда приймає замовлення на виробництво керамічних виробів. Виготовлення виробів з металу почнуть в листопаді - коли буде запущено цех з виробництва виробів з бронзи.

Ціна виробу розраховується індивідуально, виходячи з ціни $0,07 за один квадратний сантиметр для керамічних виробів. При цьому максимальний розмір виробу становить 350x350x380 мм, мінімальна товщина стінки/радіус - 3 мм. Протягом семи робочих днів готові вироби можна відправити в країни Європи, а протягом 12-ти - в США, Канаду, Австралію і Нову Зеландію.

Kwambio заснували Володимир Усов і Дмитро Кривошей у 2014 році. Команда перемогла в конкурсі стартапів на IDCEE - найбільшій IT-конференції в Центральній і Східній Європі, а у 2015 році пройшла акселерацію в TechStars Boston. У 2016 році був відкритий інтернет-магазин Kwambio з товарами відомих нью-йоркських дизайнерів, а також запущено власне виробництво керамічних та металевих виробів в Україні.

 

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"