ban2

На фестивалі «Дзвони Лемківщини» запалили ватру Миру і збирали кошти для бійців АТО

Майже 20 тисяч лемків з України із-за кордону з’їхалися на Тернопільщину на ХVI-ий Всеукраїнський фестиваль лемківської культури

1 серпня на Тернопільщині, поблизу м. Монастириська, відкрили XVI Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Захід приурочений до 70-річчя депортації українського населення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини.

За словами голови обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександра Венгриновича, на фестиваль приїхали гості з різних областей України, а також з багатьох країн, зокрема з Канади, США, Росії, Іспанії, Бельгії, Німеччини, Словаччини, Польщі. На фестивалі виступили близько ста мистецьких колективів, понад 60 митців представляли свої роботи у містечку народних ремесел.

Запалили ватру Миру

«Фестиваль “Дзвони Лемківщини” приурочений 70 роковинам депортації лемків із Польщі. У нинішні дні лемки проявляють активну громадянську позицію – брали участь у Революції Гідності, багато є учасниками АТО. Двоє лемків загинули на Майдані в 2014 році – Володимир Бережний і Назарій Войтович. Ми, велика лемківська родина, зібралися тут, щоб запалити ватру Миру, щоб показати свою культурну спадщину, яка займає гідне місце в українській культурі», – зазначив Олександр Венгринович.

На «Дзвони Лемківщини» організатори очікували понад 25 тисяч осіб.

«70 років тому відбулася депортація українців з їхніх етнічних земель. Це трагічна історія українського народу. Його намагалися винищувати упродовж століть, але він себе зберіг. А таким фестивалем, як «Дзвони Лемківщини» український народ себе проявляє і утверджує», – зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна. – «Дзвони Лемківщини» – це свято для усієї моєї родини. І, напевне, це вперше, в Тернопільській області головою оргкомітету з проведення фестивалю лемківської культури є голова обласної державної адміністрації – лемко за походженням».

На території фестивалю діяло наметове містечко майстрів народної творчості. Лемківські пісні, мистецтво, традиційна лемківська кухня, дитяча «Ватрочка», спортивне містечко, репрезентація книжок на лемківську тематику, огляд експозицій музейного комплексу «Лемківське село» у Монастириськах, експозиції в музейних приміщеннях – це все чекало на відвідувачів заходу. Після урочистого відкриття фестивалю відбулося запалення ватри. У зв’язку із подіями на сході України цьогоріч запалили ватру Миру.

«Ми чітко усвідомлюємо те, що відбувається на сході України. Але ми сьогодні маємо героїв, які є вихідцями з лемківських родин, які віддають своє життя за територіальну цілісність нашої держави. Готуючись до проведення цього фестивалю, я радився із «кіборгами», які є вихідцями з лемківських сімей, і всі вони зійшлися на тому, що потрібно відновлювати фестиваль лемківської культури, як такий, який покликаний консолідувати українське суспільство. Тут є лемки за походженням з Донецька, Луганська, Харківщини. Сьогоднішні події їх змусили переїхати на Тернопільщину і шукати підтримки», – зазначив Степан Барна.

Щоб зберегти лемківську культуру і показати її найкращі прояви «Дзвони Лемківщини» проводять на Тернопільщині вже у 16-те. Один раз в рік усі, хто є носієм, зберігає, розвиває чи просто цікавиться лемківською культурою збираються на фестивалі. Тут вони демонструють свої нові надбання, рівень збереження традицій і представляють лемківську культуру в усій її красі.

Вся Україна в одній колекції старовинних вишиванок

У фестивалі «Дзвони Лемківщини» беруть участь люди, які проводять колосальну роботу, щоб зберегти лемківську культуру і передати наступним поколінням. Серед них 65-річна Стефанія Шекета із села Нагірянка Чортківського району. Вона очолює колектив «Потічок», який збирає і зберігає перлини української культури, серед них – лемківські пісні.

«У нашому колективі 12 людей, я – найстарша. Співаємо вже 24 роки. Ми вже народний колектив. Виконуємо і лемківські, і стрілецькі, і повстанські, і народні пісні. Сьогодні співаємо пісню «Нагірянка». Поважний лемко, відомий поет з нашого села Роман Левчак написав «Нагірянку». Будемо співати також пісню «Чия хата, соловейко», що присвячуємо нашим хлопцям, які в АТО. Будемо виконувати також веселі пісні. Тобто репертуар різноманітній», – розповідає Стефанія Шекета.

У наметовому містечку окремо облаштували куточок скульптора, заслуженого майстра народної творчості України Івана Мердака, який у 1933 році народився на Східній Лемківщині. З 1965 року жив у Тернополі, працював художником. Спочатку творив у техніці тонованого гіпсу, з 1972 року займався різьбою по дереву та коренепластикою. Митець створив портрети видатних українських діячів – Нестора Літописця, Данила Галицького, Ярослава Мудрого, Лесі Українки, Тараса Шевченка та інших. Значну увагу займає в творчості митця лемківська тематика.

Унікальну колекцію вишиванок зі всієї України представила на фестивалі Ганна Петрук зі Старих Кутів Івано-Франківської області. Протягом 10 років вона зібрала цілий пласт інформації про традиції українських вишиванок.

«Дівчина виходила заміж, коли мала 27 сорочок», – ділиться Ганна Петрук історією ставлення українців до культури носіння вишиванки. – «Тут є вироби, яким по 100 років. Є сорочки, яким 120 років. Ось косівська, вербовецька, борщівська сорочки – їм по 100 років. Загалом в моїй колекції 130 екземплярів».

Ціна виробів від 300 гривень до 1000 доларів. У колекції Ганни Петрук не лише старовинні вишиванки, а й сучасні вироби. «Від Коломиї до Путила,Чернівців. У мене і зі Східної України є сорочки. Так що вироби зібрано зі всієї України».

Варили справжню солдатську кашу і збирали кошти на армію

«Армійську страву тут отримай і внеском воїна підтримай» – під таким патріотичним закликом бучацькі волонтери облаштували польову кухню, де серед різних українських страв варили справжню солдатську кашу. Усі виручені кошти підуть на потреби бійців АТО. Відповідно кожен, хто скуштував страви, зварені волонтерами, пожертвував кошти на армію.

«Готуємо різні страви – шурпу, плов, смажену картоплю, голубці по-домашньому, є малосолені огірки і помідори, солдатська каша. Бійці, які зараз у відпустці і які вже демобілізовані, теж підходять до нас і допомагають», – розповідає «Дню» волонтер Василь Морський. – «Ми їздимо на передову до бійців, які з Бучацького і Монастириського районів. Окрім продуктів харчування та різної допомоги, ми за час нашої волонтерської роботи зібрали кошти на 10 автомобілів, які передали воїнам. Є старі машини, які відремонтували, а є такі, що із-за кордону. Зараз важко і збирати допомогу, і возити в зону АТО. Адже все подорожчало, в тому числі і солярка. Тому зорганізували таку акцію. Усі виручені кошти підуть на потреби бійців».

Волонтери з Бучача вже рік збирають допомогу для воїнів України і везуть продукти та необхідні бійцям речі на передову. Вони біля польової кухні встановили стенд з фотографій своєї волонтерської діяльності. Біля стенду розклали речі з передової, які бійці передали їм. Усі охочі могли зробити патріотичне фото і дати добровільну пожертву на потреби АТО.

Закриття XVI Всеукраїнського фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини» відбудеться 2 серпня.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль, фото автора

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"