ban2

"Список Луценка". Які російські чиновники організовували вторгнення до України

Хто з російських чиновників був виконавцем організації "гібридної" війни проти України

У понеділок 22 серпня генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що Головна військова прокуратура повідомила про підозру 18 особам із числа керівництва влади та Збройних Сил Російської Федерації

Він пояснив, що злочини було скоєно проти основ національної безпеки України, громадської безпеки, миру та міжнародного правопорядку.

За словами генпрокурора, повідомлення про підозру фігурантам справи було передано 8 серпня 2016 року за допомогою міжнародної кур'єрської служби та електронною поштою за місцем роботи підозрюваних до Адміністрації президента Росії та Міністерства оборони РФ.

Зокрема, цим особам було повідомлено про підозру разом з пам'яткою про права, а також разом з повістками про виклик на слідчі дії.

Серед цих людей радник президента Росії, колишній уповноважений представник РФ у так званому Кримському федеральному окрузі, міністр оборони РФ і 2 його заступники та ще 10 генералів із числа вищого командного складу російських збройних сил. В цілому, до списку оприлюдненого Луценком входить 20 людей, двом з яких – генералу Герасимову та Вітку вже раніше були надіслані підозри Головною військовою прокуратурою.

У список зокрема потрапили:

Радник Президента Російської Федерації Сергій Глазьєв.

Міністр оборони Російської Федерації генерал армії Сергій Шойгу.

Колишній повноважний представник Президента Російської Федерації в "Кримському федеральному окрузі" Олег Бєлавєнцев.

Начальник Генерального штабу ЗС РФ – перший заступник Міністра оборони РФ генерал армії Валерій  Герасимов.

Заступники міністра оборони РФ генерали армії Дмитро Булгаков і Микола Панков.

Перший заступник начальника Генерального штабу ЗС РФ генерал-полковник Микола Богдановський.

Заступник начальника Південного військового округу ЗС РФ генерал-лейтенант Ігор Турченюк.

Заступник Головнокомандувача ВМФ РФ віце-адмірал Олександр Федотенков.

Командуючий Чорноморським флотом РФ адмірал Олександр Вітко.

Перший заступник командуючого ЧФ РФ віце-адмірал Олександр Носатов.

Заступник командувача - начальник берегових військ ЧФ РФ генерал-майор Олександр Остриков.

Начальник управління бойової підготовки ЧФ РФ капітан першого рангу Олександр Чесноков.

Заступник командира 810-ї бригади морської піхоти ЧФ РФ підполковник Володимир Карпушенко.

Командир 41 бригади ракетних кораблів ЧФ РФ капітан першого рангу Олександр Толмачов.

Командувач 20 загальновійськової армії Західного військового округу ЗС РФ генерал-майор Сергій Кузовлєв.

Командир 200-й окремої мотострілкової Печенегської бригади ЗС РФ генерал-майор Олег Цеков.

Командир 34 окремої мотострілкової бригади ЗС РФ генерал-майор Михайло Зусько.

Заступник командуючого 58-ї армії Південного військового округу ЗС РФ генерал-майор Євгеній Нікіфоров.

Командуючий 58 армії Південного військового округу ЗС РФ генерал-лейтенант Андрій Гурульов.

Що інкримінують російським чиновникам

За словами генпрокурора, російським чиновникам інкримінується посягання на територіальну цілість України.

Росіянам інкримінують зокрема:

- частину 3 статті 110 Кримінального Кодексу України (Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, визнається вчиненим в особливо великому розмірі, якщо розмір фінансового або матеріального забезпечення перевищує вісімнадцять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);

- ч. 3 ст. 285-5 КК (Фінансування тероризму вчинене організованою групою чи в особливо великому розмірі, або якщо вони призвели до тяжких наслідків);

- ч. 2 ст. 28 КК (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією, які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення);

- ч. 2 ст. 437 КК (Планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни)

Досудовим розслідуванням встановлено, що кожен із підозрюваних умисно порушуючи вимоги Конституції України та низки міжнародних нормативно-правових актів, шляхом віддання наказів російським військовим та бойовикам "ДНР/ЛНР", у період з лютого 2014 року до цього часу забезпечували вторгнення підрозділів ЗС РФ на територію України, ведення бойових дій проти сил АТО та військової окупації деякої частини території України.

На спеціально скликаній прес-конференції Юрій Луценко продемонстрував відео, в якому були представлені телефонні переговори російських чиновників та їх спільників в Україні. Судячи з відео, ключовим фігурантом справи та виконавцем організації злочинів був радник президента Росії Володимира Путіна Сергій Глазьєв.

Згідно з показаними матеріалами, саме Глазьєву звітували представники сепаратистських рухів в Криму,  Донецьку, Харкові та Одесі.

Примітно, що у телефонних розмовах щодо Криму Глазьєв розмовляв про деталі проведення "референдуму" з іншим скандально відомим російським політиком Костянтином Затуліним та так званим "головою уряду Криму" Сергієм Аксьоновим.

Усіх підозрюваних оголошено в державний розшук. За інформацією ГПУ, готуються клопотання до суду про надання дозволу на їх затримання з метою доставки в суд для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як зазначив Луценко, досудовим розслідуванням встановлено, що кожен із підозрюваних, умисно порушуючи низку міжнародних нормативно-правових актів, виконували відверто злочинний план щодо зміни меж території України шляхом надання наказів Збройним силам РФ та контрольованим представникам в самопроголошеній республіці Крим терористчним організаціям "ЛНР/ДНР".

За словами генпрокурора, на даний момент притягнуто до кримінальної відповідальності за участь у розв’язанні та веденні агресивної війни проти України 39 громадян РФ, з яких 31 військовослужбовець Збройних сил РФ.

До суду вже направлені обвинувальні акти щодо 10 громадян РФ, з яких 6 вже засуджені до позбавлення волі від 11 до 15 років.

 

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"