ban2

Іллічівський порт прийняв перший кейпсайз із імпортним вугіллям

Іллічівський морський торговельний порт прийняв перший суховантаж Red Sage класу Сapesize з Австралії з коксівним вугіллям для холдингу «Метінвест», повідомляє Центр транспортних стратегій. Обсяг суднової партії вугілля становив 177,6 тис. тонн, з яких 68% перевалено біля причалів Іллічівського порту, а 32% - на рейді.

Раніше передбачалося, що цей вантаж буде приймати найбільший приватний порт "ТІС", а далі судно зупиниться на дозавантаження до причалів державного порту "Південний". Проте можливості ДП ІМТП обробляти великі вантажні партії з використанням не тільки навантаження на рейді, але і глибоководних потужностей інших портів дало змогу повернути в державний порт Іллічівська частину вантажопотоку, який раніше перейшов на "ТІС".

Після вивантаження вугілля на суховантаж було завантажено 180,2 тис. тонн. залізорудної сировини, що стало прикладом реалізації нової схеми навантаження - перша частина суднової партії була завантажена біля причалів Іллічівського порту, друга частина - біля причалу ДП "Морський портовий порт Південний".

"Використання варіанту навантаження Іллічівськ ДП "МТПЮ "може стати для вантажовідправників альтернативою вже напрацьованої схеми навантаження суден типу Сapesize на терміналах ТІС з дозавантаження на ДП "МТПЮ" - зазначає старший аналітик ЦТС-Консалтинг Андрій Ісаєв. - Цей крок міг би підвищити завантаження потужностей ГСК в Іллічівському порту і зменшити втрати від відходу частини вантажопотоку на більш конкурентний приватний ТІС", - додає він.

"Для того щоб ІМТП успішно конкурував з приватними стивідорними компаніями, необхідно інвестувати в механізацію, що істотно збільшить норму навантаження - з сьогоднішніх 10-12 тис. тонн/добу до 25 тис. тонн/добу. Також в порту необхідно провести днопоглиблювальні роботи. Від того, чи зможе новий менеджмент порту впоратися з цим завданням і залежить, чи буде Іллічівський порт цікавим великим вантажовідправникам", - резюмує Андрій Ісаєв.

Розвиток державного ІМТП - це вже стратегічне завдання переможця конкурсу на керівника порту Сергія Крижанівського та Міністра інфраструктури Пивоварського.

Голова профспілки ДП "Іллічівський морський торговельний порт" Сергій Бризгалов вважає, що переробивши імпортне вугілля з суховантажу Red Sage, колектив довів, що державний стивідор не менш ефективний і конкурентний, ніж приватний оператор. Конкурентом в частині перевалки імпортних навалювальних вантажів в Україні він називає тільки найбільший приватний порт ТІС, який "повів" значну частку навалювальних з ІМТП.

Начальник адміністрації порту Південний Максим Широков також зазначив, що якщо створювати умови для розвитку держ. стивідорів, то вони зможуть конкурувати на рівних: "Пріоритет віддаватиметься компаніям з найкращими умовами з обробки вантажів незалежно від того, чи є ця компанія державною чи приватною".

Сергій Бризгалов впевнений, що інвестування в днопоглиблення і збільшення швидкості завантаження держпорту в першу чергу має бути вигідно самій державі: "Держстивідор з кожної гривні прибутку 35 копійок віддає державі. Держава повинна бути зацікавлена у підвищенні конкурентоспроможності держстивідора перед приватним оператором".

Нове керівництво ДП ІМТП найближчим часом планує збільшити норму навантаження за рахунок інвестицій в малу механізацію, а АМПУ в 2016 р. зобов'язався розпочати днопоглиблення каналу до 16 м. Як кажуть у Мінфраструктурі "відповідний проект вже в роботі".

Зараз у порту Річардс Бей (ПАР) вантажиться новий Capesize, який у листопаді привезе в Україну 160 тис. тонн вугілля для Центренерго за контрактом з швейцарським трейдером Mercuria. Питання хто буде перевалювати нову партію імпортного вугілля - ТІС або ІМТП - залишається відкритим. Однак ефективність обробки Red Sage можна розглядати як "публічну заявку" ІМТП в Мінінфраструктури на прийом нової партії імпортного вугілля за відпрацьованою схемою.

Навантаження за новою схемою стала вже четвертим варіантів обробки суден типу Capesize в портах України.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"