ban2

У Львові розробили нові правила для власників тварин

У Львові розробили нові правила утримання і поводження з тваринами.

Завтра на сесії Львівської міської ради ухвалюватимуть одразу дві ухвали, що стосуються домашніх, диких та безпритульних тварин у Львові. Серед основних новинок – обов’язкова реєстрація, можливість безкоштовно взяти тварину із ЛКП "Лев" та посилення відповідальності власників. "Львівська газета" зібрала усі основні зміни, які чекають на друзів чотирилапих.

"Новими правилами ми намагаємося зробити так, щоб документи Львівської міської ради відповідали законам України. Крім того, вводимо і нові поняття, такі як соціальний опікун, закріпляємо обов’язкову реєстрацію тварин. Хочемо мати повну базу даних не лише безпритульних тварин, але і тих, які мають господарів", – розповів "Львівській газеті" секретар Львівської міської ради та один з авторів ухвал Анатолій Забарило.

Зареєструвати всіх

Від моменту прийняття ухвали абсолютно всі тварини на території міста підлягають обов’язковій реєстрації. Якщо йдеться про безпритульних тварин, ознакою реєстрації буде відповідна позначка. Однак основні зміни стосуються домашніх тварин. Відтепер ветеринарний паспорт не є підтвердженням права власності. Натомість, за новими правилами, право власності на тварину підтверджується номерним жетоном з відповідною реєстрацією в електронній базі даних домашніх тварин м. Львова. Цей жетон повинен бути на тварині, коли вона не вдома.

Особа, яка придбала та утримує тварину, зобов’язана зареєструвати її протягом 10 діб з моменту придбання. Реєстрацію (перереєстрацію) та облік тварин здійснюють ЛКП "Лев" та установи ветеринарної медицини. Реєстрацію тварин можна проводити і безпосередньо за місцем проживання власника.

"Раніше це вже пробували робити, але не було продуманої процедури. Тому основне нововведення – обов’язкове носіння жетона, на якому буде індивідуальний номер тварини. Так є у багатьох країнах. І відтепер поліція зможе відразу визначити, зареєстрована тварина чи ні. Якщо немає реєстрації, власник перший раз платить від одного до трьох, а удруге – від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів штрафу. Адже закон передбачає обов’язкову реєстрацію, але наразі методів контролю його виконання фактично не було. Можна провести паралель: якби не було номерного знака, не можливо було би сказати, зареєстрований автомобіль чи ні", – пояснює "Львівській газеті" колишній директор ЛКП "Лев", який брав участь у розробці нових правил, Олег Мацех.

Що цікаво, тепер доведеться реєструвати й тих собак, які перебувають на території Львова тимчасово – більше ніж 30 діб.

Окремо правила також визначають необхідність реєстрації сільськогосподарських тварин та птиці. Нею буде займатися агенція з ідентифікації тварин.

З жетоном та ошийником

Нові правила також регулюють вигул домашніх тварин. На вулиці власник має забезпечити наявність у тварини як мінімум двох речей: жетона та ошийника з повідком. А для певних видів собак, загалом їх у переліку 88, обов’язковим також є намордник. Ідеться про перелік небезпечних порід собак, відповідальність власників яких підлягає обов’язковому страхуванню за можливу шкоду. Такий перелік ще 2002 року затверджений постановою Кабміну, а тепер продубльовано і міськими правилами.

"Ми розуміємо, що не всі собаки повинні бути на повідках і в намордниках. Є маленькі й не агресивні породи, й нема сенсу вдягати намордник, якщо тварина на повідку і біля господаря. Тому ми акцентуємо увагу щодо намордників на агресивних породах собак", – зазначає колишній директор ЛКП.

Читайте також Подбайте про братів ваших менших: 10 щасливих тварин, яких прихистили львів'яни

Окремо в ухвалі також прописано, що власники домашніх тварин зобов'язані прибирати за нею екскременти на будь-якій території, включаючи територію під'їздів, сходових кліток, ліфтів, а також доріжок, тротуарів, газонів.

Одні платять, інші – ні

Ще одна новинка – кардинальна зміна підходу до тих, хто платить за послуги ЛПК "Лев". Відтепер забрати тварину з притулку можна безплатно. Натомість невідповідальні власники, які загубили тварину і хочуть її повернути, оплачуватимуть послуги підприємства.

"Ми ведемо політику, щоб максимально мотивувати людей, які хочуть у себе прилаштувати тварину. Тепер вони нічого за це не платитимуть. Раніше вони змушені були оплатити ЛКП за витрати на відлов тварини, її перетримку, вакцинації тощо. Логічно, що людина робить корисну справу, й вона не має за це платити", – пояснює Олег Мацех.

Натомість власники, які загубили тварину й вона потрапила в ЛКП "Лев", оплачуватимуть послуги підприємства: відлов, перетримку, можливу стерилізацію чи вакцинацію. "Це допоможе посилити відповідальність і зрозуміти, що тварина не іграшка і не забавка для дитини", – переконаний Олег Мацех.

Офіційні опікуни

Революційні зміни чекають місто і в підході до бездомних тварин. Тепер ними займатимуться не лише комунальники, але і їхні довірені особи. Фактично у Львові легалізують людей, які нині з власної волі займаються нічийними тваринами.

"Це унікальна практика Львова. Нічого схожого немає ні в Європі, ні в інших містах України. Соціальні опікуни – це люди, які довгий час протистояли роботі ЛКП, що фактично працював як центр евтаназії. Це ті, хто підгодовував і допомагав тваринам, які живуть на вулиці. Загалом їх у місті близько 50-ти, і замість того, щоб з ними ворогувати, ми налагодили контакт. Фактично даємо їм офіційний статус і можливість представляти ЛКП на певній території. Собак з ЛКП ми відпускаємо на вулиці під опіку конкретних людей і знаємо, де хто є", – пояснює Олег Мацех.

Стоп комерції

Ще одна проблема, яку вирішують нові правила – жорстоке поводження з тваринами задля заробітків. На території міста буде заборонено використовувати тварин для жебракування і комерції. Ідеться, наприклад, про заборону фотозйомок з тваринами з комерційною метою на вулицях м. Львова, використання їх для збору коштів у будь-якій формі. Заборонено також буде створення та діяльність пересувних звіринців, пересувних зоопарків та пересувних виставок диких тварин, а також дельфінарії, що не мають природної морської води.

Окремо в ухвалі наголошено на забороні боїв та інших заходів, що шкодять здоров’ю та можуть бути небезпечними для життя тварини.

Табу на небезпечних собак

Містять нові правила й жорсткі заборони, зокрема, утримання у місті собак з підвищеною агресивністю таких порід: акбаш, американський піт-бультер’єр, вівчарка Дауфмана, гірська гонча, грецька вівчарка, доберман Владека Рошина, канадська собака, кангал, кенгуровий собака, лангедокський пастуший собака, леопардова гонча, румунська вівчарка, супердог та його помісь з майконгом, а також метиси наведених вище порід.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"