ban2

Рогатинські студенти і волонтери приготували понад 200 л вареників для фронту

Морозяного ранку над Рогатинщиною прокидалось сонце. Чистеньку блакить неба перетинали рожеві пасма так, ніби художник малював картинку. Наш край зустрічав світанок з миром, а десь за сотні кілометрів на прекрасне українське небо з окопу споглядав воїн. Він відчував, що сьогодні, як і у всі попередні дні, його чекає атака ворога і невідомо, чи вдасться зустріти Різдво з сім’єю. У цей же час в опільському куточку з думкою про кожного бійця на фронті тривала натхнення робота, аби у святкові зимові дні зігріти їх домашніми стравами, приправленими теплом та любов’ю.

Вже не перший рік волонтери Рогатинщини, господині, небайдужі люди напередодні новорічно-різдвяних свят готують для українських військових у зоні АТО запашні смаколики. Чоловіки завжди зустрічають їх з радістю, адже серед холодних бойових буднів так бракує тепла малої батьківщини. Цьогоріч ініціативу організаторів акції Вікторії Тимків, Надії Зарубної, Олега Бабія, Ярослава Пирога, Лева Конопади і Романа Крашевського підтримали особливо численно, тож у Рогатині запрацював злагоджений механізм волонтерської кухні, а батарейками для нього стали – підтримка і турбота краян.

Впродовж двох днів у їдальні відділення ПТО Рогатинського державного аграрного коледжу не стихала робота. «З пропозицією готувати вареники саме тут до директора навчального закладу, депутата обласної ради Ігоря Триніва звернулись волонтери, а оскільки в ПТО працюють кваліфіковані майстрові і навчають кухарів, такій ідеї ми були дуже раді, – розповідає заввідділенням Ольга Баран. – Волонтери надали нам усю необхідну продукцію, навзаєм наші викладачі, студенти груп К-11,- К-21, К31, які вивчають дану спеціальність, активно займались приготуванням».4

Справді, на кухні було гамірно і гаряче від страв та променів добра. Пліч-о-пліч зі своїми наставниками працювали молоді хлопці і дівчата. У руках кожного не бракувало енергії, натхнення та наполегливості: юні кухарі черпали знання від старших, досвідчені газдині «присмачували» кожен вареник добрим словом і молитвою, а увінчував довгий ряд з кулінарними процесами символічний напис – девіз волонтерів: «Генерал ти чи солдат – варенику завжди рад».

2Поруч не шкодували рук кілька господинь із району та працівників міськміжрайонного управління «Івано-Франківського обласного лабораторного центру МОЗ України». Роботи вистачило усім: одні готували начинку для вареників, другі – місили тісто, треті – ліпили, четверті – варили, п’яті – перемащували та складали у пластикові відерця і т.д. Як зазначає студентка групи К-31 Марія Скрінковська, меню обрали по-справжньому домашнє: вареники з картопляною, картопляно-сирною та картопляно-капустною начинками, а також салат із корейською морквою.

Звичайно, усього цього могло б не бути, якби не підтримка небайдужих людей. Волонтер, депутат районної ради Вікторія Тимків наголошує, що цими днями з різних куточків Рогатинщини надходили звістки про допомогу: «Багато з вирішенням організаційних питань допоміг голова районної ради Роман Гринишин. Він повідомляв депутатів і організації та координував процес. Суттєво посприяли: елеватор с.Воскресинці (100 кг муки), Рогатинська птахофабрика «Авангард» (60 яєць), депутат обласної ради Богдан Дідик (10 кг моркви), депутат обласної ради Ігор Тринів (організував викладачів та студентів для приготування), ТзОВ «Еліпс» (70 пластикових відер), ФГ«Фруктово-Трейд» (20 кг цибулі), депутати районної ради Степан Шиманський (10 л смальцю, 3 п.солі, 5 п. приправ), Володимир Мельник (мішок муки), Рогатинська міська рада (30 л пального, листівки воїнам від дітей), Руслан Вівсяник (мішок моркви і мішок цибулі), Надія Зарубна (мішок картоплі, 3 банки капусти), Лев Конопада (забезпечив газовою плиткою), учасник АТО О.Зарейко, (капуста), жителі села Фрага (продукти, домашня випічка, пляцки), педагогічний та учнівський колективи Рогатинської СЗОШ №1 (зібрали продукти), Ірина Благітко (5 л олії), анонімний благодійник (20 л олії і картопля), фінансово Спілка офіцерів України та народне ополчення (250 грн.), по 100 грн. – Катерина Андрусів, Ольга Верб’яна, Роман Пазюк, депутат міської ради Ярослав Іванішин організував збір продуктів по вулиці Миру у Рогатині, а волонтер Ярослав Пиріг – збір фінансової допомоги серед жителів вулиці Івасюка (400 гривень). Хочу також відзначити значну роботу майстрів виробничого навчання Зоряни Петрівни Козак і Марії Степанівни Тарган».

Загалом завдяки спільним зусиллям рогатинцям вдалось приготувати 240 літрів страв. Сьогодні їх передали бурштинським волонтерам, з котрими волонтери Рогатина співпрацюють тривалий час. Невдовзі вареники доставлять на позиції наших бійців на фронті, тож часточка тепла кожного небайдужого серця даруватиме віру та підтримку українським захисникам. Попри чималу відстань у Різдвяні свята нас єднатиме сила молитви та взаємної любові.

Зоряна Дзера.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"