ban2

Гривні друкуватимуть з українського льону

Фабрика банкнотного паперу у Малині (Житомирська область) виготовила першу партію паперу із частковим вмістом українського льону. Про це заявив заступник Голови Національного банку України Яків Смолій, повідомляє прес-служба НБУ.

"За решти рівних умов вартість вітчизняної лляної сировини помітно нижча від імпортованого бавовняного волокна, яке є дефіцитним товаром. Використовуючи льон, ми зможемо знизити витрати, пов’язані із забезпеченням економіки країни необхідною кількістю банкнот гривні, підтримати національного товаровиробника цієї сільськогосподарської культури та створити додаткові робочі місця", – каже Смолій.

Завдяки своїм природним властивостям волокна льону значно перевищують за механічною міцністю волокна бавовни, забезпечуючи кращу зносостійкість паперу.

За словами Смолія, ідея використання альтернативи бавовни у виготовленні грошей оригінальна, проте не унікальна. Це відома у банківській індустрії практика. Наприклад, траплялися випадки застосування для виготовленні паперових грошей волокон рисової соломи або манільського прядива (це рослинне грубе задерев’яніле волокно, що отримується з рослин сімейства бананових). Тривалий час успішно застосовували волокна льону з метою виробництва паперової основи для доларів у США.

Додамо, що фабрика за останні 15 місяців експортувала понад 700 тонн банкнотного паперу, з них більше 90% – підвищеної зносостійкості (так званих довговічних марок паперу). Сучасне обладнання дає можливість виготовляти понад 3,1 тонн банкнотного та захищеного паперу на рік.

Напишіть Ваш коментар

Допис міститься на сайті "Файні новини"