ban2

Таємниці українських кам’яниць: будинки зі звірами

Містика, фантастичність, чудеса… Що тільки не приписують київським химерам і ґаргульям, львівським левам і полтавським птахам. Будинки, оздоблені скульптурними зображеннями тварин, – одна з найдивніших рис, притаманних архітектурі. А одночасно – особливість, що притягує відвідувачів, мов магніт. Готичні химери і модерні носороги, риси середньовіччя та «переспіви» італійського ренесансу – на вулицях України досі існує безліч захоплюючих мотивів, які нагадують, що архітектура є мистецтвом. Чи всі вони збережуть свої обриси і таємниці для прийдешніх поколінь? Питання відкрите, а в деяких випадках – гостре та болюче.

Селянський банк, Полтава

1       Джерело фото: orenda.pl.ua.

Модерний будинок Дворянського і Селянського банку ще називають Домом з непропорційними птахами. Так це чи ні, ви можете легко визначити, відвідавши вулицю Соборну. Зараз тут розміщується Управління СБУ Полтавської області.

Будинок з химерами, Харків

2       Джерело фото: moniacs.kh.ua.

У декоративному оздобленні харківського Будинку з химерами на вулиці Чернишевській уважне око помітить скульптурні зображення химер, саламандр і навіть вовків. А двох людиноподібних істот на рівні 4-го поверху після виходу «Володаря перснів» харків’яни називають «горлумами». Вони бо дуже нагадують Горлума, персонажа цього фільму.

Будинок з ґаргульями, Київ

3   Джерело фото: news.bigmir.net.

Чудернацькі ґаргульї роблять незабутнім враження від будинку на Великій Житомирській, 8. В часи середньовіччя фантастичні ґаргульї були однією з окрас готичних та романських будинків. Навіть у сучасному Києві вони виглядають вельми загадково.

Будинок зі зміями, Київ

4       Джерело фото: segodnya.ua.

Неподалік, на Великій Житомирській, 32, стоїть ще один надзвичайно цікавий модерний дім – зі зміями. Але зараз його доля досить сумна, бо архітектурна перлина, створена зодчим Ігнатієм Ледоховським, занепадає від людської бездіяльності…

Будинок з котами, Київ

5         Джерело фото: the-city.kiev.ua, автор – Віталій Стельмах.

Дві загадкові кішки, таємничі сови, біло-зелена асиметрія… Столичний Будинок з котами на вулиці Гоголівській ще очікує на своїх дослідників. До речі, колись кияни жартома називали дім ще й «замком Кощія», бо його побудував архітектор Безсмертний.

Будинок з химерами, Київ

6   Джерело фото: sendflowers.ua.

Це модерне чудо Городецького на вулиці Банковій не потребує зайвих рекомендацій. Серед понад десяти видів тварин на домі – жаб, левів, орлів, слонів, носорогів, оленів тощо – не забудьте знайти пітона та маленького крокодила, який заховався від пронозливих туристів

Шоколадний будинок, Київ

7       Джерело фото: wikipedia.org, автор – Nick Grapsy.

«Солодкий» архітектурний шедевр знаходиться на вулиці Шовковичній. Це рідкісний для столиці зразок італійського ренесансу, оздоблений головами левів, собак та качок. Крім них, на будиночку можна помітити фігурку горобця.

Національний банк України, Київ

8        Джерело фото: rian.com.ua.

Сучасну будівлю Національного банку на Інститутській прикрашають зображення риб, левів та міфічних грифонів. Оскільки оздоблення НБУ поєднує готику і стиль епохи Відродження, дивуватися тут немає чому.

Київське відділення банку «Аркада»

9  Джерело фото: skyscrapercity.com.

Один із небагатьох новітніх будинків на вулиці Ольгинській, де можна побачити зображення тварин: носорогів та змія, якого долає Юрій Змієборець. Не інакше, як близькість Нацбанку та Будинку з химерами вплинули на таке оригінальне рішення в оздобленні установи банку. Носорога місцеві інколи називають «цитатою» з будинку Городецького.

Будинок Рахілі Майкапар, Київ

11            Джерело фото: corrente-1.livejournal.com.

В одній з мистецьких композицій на прибутковому будинку Рахілі Майкапар можна помітити маленьку мишку, що ховається в нірку. Поруч – істоти, що нагадують сов, кажанів і кроликів. Ошатний дім на Лютеранській нагадує про модерн, неоренесанс, необароко і весільний торт одночасно.

Садиба барона Штейнгеля

12    Джерело фото: archdesignfoto.com.

Відомий київський Замок барона на початку вулиці Ярославів Вал – ще одна загадкова окраса столиці. Романтичний, легендарний, містичний – він завжди так само сильно притягував людей своєю надзвичайністю, як і відштовхував своєю таємничістю…

Будинок скульптора Голованя, Луцьк

13      Джерело фото: slovovolyni.com.

Будинок скульптора Миколи Голованя на Лютеранській досі постійно збагачується новими архітектурними деталями. Будинок відомий як волинський Будинок з химерами, тут понад 500 скульптур. До речі, обриси птахів, левів, міфічних істот не заважають Будинку Голованя мати славу найбільш привітного і романтичного серед будинків з химерами.

Ресторан «Старий млин», Тернопіль

14     Джерело фото: invtur.com.ua.

Архітектурне рішення будівлі музейної ресторації «Старий млин» (музею-їдальні) на вул. Бродівській було натхненне творчістю іспанського зодчого Антоніо Гауді. А от до якого стилю належать залізні тваринки на подвір’ї ресторану, дракон у стіні та оригінальні скульптурки (наприклад, «Жаба душить»), варто розпитати у самому закладі.

Ресторан «Ковчег», Тернопіль

15           Джерело фото: info-book.com.ua.

Самогонна ресторація «Ковчег» на вулиці Анатолія Живова самою своєю назвою нагадує про тварин, яких колись збирав на свій ковчег біблійний Ной. Коні, змії, жирафи і навіть «перша пташина ресторація» – тут точно буде цікаво і дорослим, і дітям.

Будинок легенд, Львів

16    Джерело фото: panoramio.com.

Як кажуть власники, «кнайпою» львівський Будинок легенд є лише в уявленні туристів. Насправді це особливе місце на вулиці Староєврейській, де живе сім’я сажотруса та ховаються львівські легенди… А також львівський дракон!

Будинок з левами, Львів

17                Джерело фото: photo-lviv.in.ua.

Будинок, де найбільше зображень левів (99!), розташований на проспекті Свободи, 11. Неподалік височіє пам’ятник Кобзарю, це історичний центр міста.

Венеційська кам’яниця, Львів

18      Джерело фото: shukach.com.

Поруч із знаною Кам’яницею Шимоновича «живе» ще один цікавий лев. Його адресою є ренесансний будинок на площі Ринок, 14. Це Массарівська, або Венеційська, кам’яниця, прикрашена крилатим левом – елементом гербу Венеції.

Палац юстиції, Чернівці

19      Джерело фото: wikimedia.org, автор – Людмила Голуб.

Буковинський Палац юстиції на початку вулиці Грушевського також називають Будинком з левами. Це велична кам’яниця, що історично належала судовій палаті, або Палацу юстиції. Освятили будівлю 1906 року. Вигляд кам’яниці нагадує епоху Ренесансу та давні флорентійські палаци, хоча в її архітектурі ясно окреслені модерні риси. Істину та право, що мають тут звершуватися, символічно охороняють два поважних білих леви, кожен із яких тримає в лапах картуш. Зараз у Палаці юстиції розміщується Чернівецька обласна державна адміністрація.

Будинок з химерами, Нижній Солотвин

20   Джерело фото: zakarpattya.net.ua

В Ужгородському районі Закарпаття, а саме у селі Нижній Солотвин, відомому своїми унікальними оздоровлюючими й курортними можливостями, заховався ще один дивовижний будинок України. З легкої руки журналістів його також називають Будинком з химерами, хоча закарпатці окреслюють його і як Будинок з мотлоху. Про цей будинок, як і про його власника і будівничого, кажуть «дивний, але добрий». Обличчя людей і химер, хрести, барельєфи – дивна гармонія, що одночасно говорить про великі людські страждання… Відлюдкуватість господаря лише додає його творінню загадковості. Зрештою, жоден творець не мусить бути говірким.

Використаний матеріал з сайту: http://ua.igotoworld.com/ua/article/717_doma-so-zveryami.htm

Підготувала Людмила Тищенко

Напишіть Ваш коментар